TW

El passat cap de setmana, 30 de juny i 1 de juliol, l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) programà unes jornades de formació dirigides al sector de les arts visuals i que tenien per objectiu fomentar la presència dels creadors i les empreses culturals en els mercats nacionals i internacional, on el comissari i professor d'art i estudis visuals Miguel von Hafe defensava el programa, a la Sala de Premsa del Palma Arena, amb «El sistema de les arts i el posicionament de l'artista en aquest mitjà» i «Estructuració del portfoli i com enfrontar-se a una entrevista professional». Aquestes jornades havien estat concebudes per servir de preparació a les sessions de revisió de portfolis que l'IEB programarà, a partir de setembre, amb professionals i responsables de sales d'exposició.

Des de la delegació a Menorca de l'Associació d'artistes visuals de les Illes Balears (AAVIB) ens interessàrem per la formació de les jornades i proposàrem que el professor Miguel von Hafe vingués a Menorca. La resposta de l'IEB fou que els artistes menorquins podien accedir a les beques de viatge i allotjament que aquest mateix organisme atorga per al «Suport a activitats de promoció dins l'àmbit de les arts visuals i a l'assistència dels professionals de les Illes Balears a fires, festivals i jornades de formació que impliquin mobilitat fora de la seva illa de residència», encara que, ja coneixem que aquestes beques són d'accés molt complicat segons es pot comprovar pels resultats adjudicats a la darrera resolució publicada al BOIB del 7 de juny de 2016. Sec. III. - Pàg. 17418c-, on no n'hi ha cap euro destinat a formació...

Al mateix temps contactàrem amb el Departament de Cultura del Consell de Menorca que, molt interessats, ens digueren que se'n farien càrrec contactant amb l'IEB i establint una sala per tal de poder visualitzar col·lectivament els continguts de les jornades en línia i amb streaming des de la sala de premsa de la seu del CIMe... Però dos dies abans de l'inici de la formació, des de l'IEB contestaren que la Sala de Premsa del Palma Arena no disposava d'internet i que la comunicació amb Menorca quedava suspesa...

Vaja! Finalment i llastimosament per Menorca, com és habitual: nasti-de-plasti! Vivim en un extraradi cultural, econòmic i social, no tenim opció a formar-nos ni créixer professionalment en els mercats nacionals i internacionals, tampoc tenim un institut balear que ens representi? Som de segona per no viure a Palma?

En tot cas, per a les següents sessions de revisió de portfolis que l'IEB programarà amb professionals i responsables de sales d'exposició a partir del mes de setembre de 2016, hi haurà presència dels artistes de Menorca? Tindrem l' honor que Miguel von Hafe ens visiti?