TW

L'ampliació del polígon industrial d'Alaior està pendent d'una connexió elèctrica definitiva amb la subestació des Mercadal per garantir definitivament el subministrament a moltes parcel·les correctament urbanitzades i que, en aquest moment, són un recurs ineficient per a Alaior i per a Menorca. No abundarem en les causes d'aquesta situació perquè esgotaríem l'espai inútilment, intentem posar raons per una solució adequada.

En el context particular d'Alaior el tema defuig l'àmbit exclusiu dels promotors, que no han trobat altra cosa que obstacles, però també el de l'Ajuntament i s'ha convertit en un problema del poble: ens definim com a municipi industrial, una part important de la riquesa i la feina ha emanat durant anys dels tallers, les fàbriques, els distribuïdors i del comerç a l'engròs, però ara no tenim parcel·les industrials noves amb electricitat. Les repercussions econòmiques d'aquesta situació allargada en el temps són transcendents per al conjunt de la ciutadania i evidents per poc que s'entengui d'economia.

En el context de Menorca, aquesta situació contradiu totes les afirmacions i recomanacions que la nostra economia ha d'apostar per la diversitat i la producció. Contradiu tots els missatges que les institucions han de ser fonamentals per a les infraestructures i les gestions que afavoresquin el teixit productiu. Podem fer mil plans i declaracions, però res servirà si consentim situacions tan elementals com aquesta en que desaprofitam inversions importants per culpa d'una dilució de responsabilitats entre la teranyina administrativa i la de l'empresa elèctrica.

1r Actualment hi ha invertit en aquella zona molt de capital sense que aquest pugui ser útil al conjunt de la població perquè resta congelat, ineficient, arran de la situació elèctrica.

2n És un altra situació perjudicial per a l'economia d'Alaior, que hem d'afegir a les altres dificultats de la comunitat local: un comerç que extreu d'Alaior més del 50 % del consum; uns salaris i uns guanys empresarials reduïts que fan que el capital circulant sigui escàs; una gran quantitat de recursos familiars invertits en habitatges sobrevalorats, finançats amb hipoteques d'abans de la crisi; i un monocultiu turístic d'escassos mesos.

3r Si es retarda molt la solució, podríem sortir parcialment de la crisi, amb un augment de la capacitat d'invertir però sense tenir disponibles a Alaior solars industrials, la qual cosa empenyeria clarament els inversors cap a altres llocs. El cost d'oportunitat seria elevat per a l'activitat econòmica futura d'Alaior, ja que totes les empreses que es localitzin fora serà capitalització perduda multiplicada per molts anys, quant a imposts anuals, salaris de treballadors i consum no fets a Alaior. Una emigració d'activitat greu.

4t Una part important del capital local, cada vegada més escàs, pertany als inversors en aquesta 2a fase. Són emprenedors que dinamitzen l'economia local. El poble necessita que aquests inversors puguin convertir en dinàmics una part dels recursos que hi ha col·locats allà.

5è Tampoc sobra afegir que hi ha algunes propostes d'emprenedors que, amb el temps prudent, parlen que l'ampliació del polígon hauria de ser un complement al centre BIT, el lloc on fer fàcil la radicació d'empreses dels nous sectors. Costa entendre que s'allargàs en el temps un centre BIT al costat d'una zona de Menorca sense possibilitats de connexió elèctrica.

Des del Centre d'Estudis Locals d'Alaior demanam molt seriosament que les diferents institucions ( Ajuntament, Consell i Govern) i l'empresa elèctrica facin el que sigui necessari per:

- Determinar definitivament la fórmula de dur a terme la connexió amb la subestació des Mercadal amb les garanties tècniques corresponents però sense condicions irracionals i desmesurades que ho dificultin encara més.

- Incloguin aquest projecte entre els que cal tenir en compte de veritat quan parlen d'estar al costat de l'economia productiva.