TW

Recentment, l'Ajuntament d'Alaior ha iniciat dos processos de participació ciutadana perquè siguem els veïns qui decidim com volem que quedin dos carrers del nostre poble que s'han de reformar. El primer és una de les artèries del poble: el carrer d'es Ramal. Es pot triar (sempre amb la circulació oberta al trànsit) mantenir els aparcaments tal com estan, eliminar els d'una banda o eliminar d'ambdues bandes.

La segona proposta de votació és la peatonalització definitiva de la part de dalt del carrer de Ses Escoles, al costat del Convent de Sant Diego. Açò afecta directament als que vivim as carrer d'es Banyer, i també a molta gent que no circularia pel centre si no fes falta. Les tres opcions que es donen equivalen únicament a quins tipus d'acabats finals es prefereixen; si una rajola més grisenca o vermellosa, o un banc aquí o una palmera allà. No es planteja en cap de les tres variants que aquest carrer pugui estar obert al trànsit rodat. Açò ens sembla un error pels següents motius:

En primer lloc, no té cap sentit seguir desviant definitivament cotxes i motos pel centre quan molts d'ells no hi haurien de mester pujar. És bé el cas dels que som veïns d'es Banyer, que fa més de 7 anys que per arribar a l'avinguda Verge del Toro, per una causa major, hem hagut de passar per: Es Banyer, Sant Diego, Sa Rocassa, Plaça Sant Marçal, Costa d'es Pou, carrer A (que connecta amb carrer de Ses Escoles), carrer de Ses Escoles i l'avinguda Verge del Toro. Tots els pobles i ciutats, en els darrers anys, fan passes per eliminar cotxes del centre del poble, cotxes que si no és necessari que hi passin, no ho facin. No té sentit seguir obligant al trànsit rodat a pujar al centre, quan no hi ha una causa major i hi ha un carrer que pot absorbir aquest flux.

Aquest pas continu de trànsit per tots aquests carrers del centre, adoquinats dos d'ells, provoca el seu ràpid deteriorament, un augment de renou i molèsties pels vesins que hi viuen i un perill constant, pel fet de ser tan estrets i haver-hi persones que hi transiten a peu. Igualment, segons quins camions, no hi passen. Es volen tancar just 30 metres de casc antic, perjudicant altres carrers del voltant, més estrets.

En segon lloc, no té sentit fer passar tots els cotxes i motos justament per davant l'entrada principal as Convent de Sant Diego, per una part, i per davant del Pati de sa Lluna per altra part. Es suposa que seran els dos punts principals d'entrada i sortida a aquests edificis que tants d'actes multitudinaris han d'acollir. El que hauríem de fer és que n'hi passessin els mínims i necessaris per aquí davant, no fer-los passar tots.

La façana lateral des Convent, la que es vol reformar i embellir no perdrà cap atribut pel fet que hi puguin circular cotxes. Sí que estem d'acord en eliminar els aparcaments de banda i banda i fer voreres amples i al mateix nivell que la calçada. Hi ha prou espai per fer-ho.

En tercer lloc, als 30 metres que es volen tancar no hi ha cap entrada de cap casa, ni cap botiga. És tancar una sortida del casc antic per tots aquells cotxes que cerquen aparcament, que volen sortir del centre del poble o simplement volen accedir al centre de salut. Us imagineu els veïns com hem explicat a una persona que no és d'Alaior com arribar des del carrer d'es Banyer al centre de salut en cotxe? És impossible d'explicar! I ens ha passat desenes de vegades.

En definitiva, creim que rectificar és de savis, i que potenciar la façana nova i restaurada de l'edifici d'es Convent amb el pas de cotxes és totalment compatible perquè hi ha prou amplada. És per açò que animam a tots aquells vesins d'Alaior que pensin com noltros, que ho facin constar a les observacions de la papereta al anar a votar. Moltes gràcies!

Ivan Fàbregues Gomila, Toni Moll Mascaró i 40 signants més l ALAIOR