TW

Estimats senyors,

Permetin que, abans d'anar al gra, els expliquem una petita història. Imaginin que són professors de Llengua Castellana i Literatura a un institut d'Educació Secundària i que durant aquest curs han impartit classes als alumnes de 2n de Batxillerat, la qual cosa implica haver-se hagut de barallar amb un currículum heterogeni i inabastable que inclou continguts tant de gramàtica com de literatura hispànica com de comentari de text amb només tres hores de dedicació setmanal -els nostres companys de les autonomies on no hi ha llengua cooficial en tenen quatre durant els vuit mesos efectius d'un any acadèmic.

En aquest context, imaginin amb quina il·lusió i alhora amb quina impaciència esperem juntament amb els nostres alumnes la publicació de les qualificacions de les PBAU, antigament anomenada selectivitat. No són uns alumnes qualsevol, sinó únicament els que han aprovat Batxillerat, és a dir, aquells que ja han passat per un filtre previ i que, generalment, s'han esforçat per obtenir unes qualificacions prou elevades que els permetin entrar al grau i a la Universitat dels seus somnis, que són la porta que du a la seva futura professió.

Aquest panorama, que es repeteix sempre, enguany tenia un afegit d'incertesa que no és habitual, ja que el contingut, l'estructura i fins i tot la pròpia persistència de les proves d'accés -que semblaven condemnades a desaparèixer amb la Lomqe, però no ho han fet- havien sigut una incògnita fins a mitjan curs. Si a tot això hi afegim que la coordinadora històrica de Llengua Castellana i Literatura va dimitir poc abans de la «reunió informativa» (?) i que se'n va haver d'anomenar una altra d'urgència, ja tenim el panorama complet.

Seguint amb la nostra història, imaginin que per fi els arriba el primer correu amb la primera qualificació i que aquesta no és la que esperaven -una alumna amb una mitjana de curs de 8 que obté un 3'5 a les PBAU, per exemple-. Al començament quedes decebuda i sense paraules, però després t'ho expliques pensant que potser l'alumna havia tingut un mal dia, que els nervis del primer examen són molt traïdors, etc. Però a aquesta qualificació negativa la segueix una altra i una altra i una altra. I de sobte et trobes vivint en una espècie de malson kafkià on els alumnes de 10 han obtingut un 8'5, els de 8'5 no rebassen el 6, els de 6 estan tots suspesos amb notes tan insultants com un 3 i dels que habitualment treuen cinquets pelats no se'n salva gairebé cap...

Aleshores et penses que ets tu, tu, que és culpa teva; que malgrat hagis aconseguit acabar el temari i fins i tot dedicar qualque sessió al repàs, no has fet prou cas de les famoses bandes de correcció, o no en saps prou de sintaxi, o podries haver practicat més el comentari de text, o els hauries d'haver fet resums i esquemes de literatura, o no hauries d'haver dedicat ni mig minut a la lectura atzarosa, a les anècdotes literàries o als continguts que segurament no entressin a l'examen... O el que sigui en cada cas. Aleshores t'enfonses i no saps si escriure un correu als teus alumnes demanant-los disculpes per ser tan rematadament incompetent, rebassar-te els cabells un per un o abdicar del Batxillerat per sempre.

Però llavors -i aquí amb la història- te trobes un company que també donava classe a un grup de 2n de Batxillerat i mig avergonyit, amb recança, et confessa que als seus alumnes també els ha anat fatal i que en té molts de suspesos i que no entén com en Pere, en Pau o na Maria, tots ells de matrícula, han pogut treure una nota tan escarransida. I és quan entres a la sala de professors i aquell que sempre és dels primers en assabentar-se de les coses i està ficat en política i té carnet de tots els sindicats del món et saluda dient: «Quin desastre el de Castellà, eh? Ha sigut una catàstrofe a nivell baleàric!».

Telèfon en mà constates que sí, efectivament, que els teus col·legues d'altres instituts de l'Illa i fins i tot de Mallorca no estan millor que tu, i que manegen dades i percentatges tan o més depriments que els teus. Parlem de 27 aprovats en un institut on se'n presentaven 61. O de 2 aprovats sobre 18 presentats a un altre centre.

En aquesta carta, no volem donar dades massa concretes -ni és la nostra feina ni hi tenim dret- ni fer un estudi comparatiu, però sí posar sobre la taula una sèrie de qüestions que ens preocupen i que creiem que mereixen atenció urgent:

- Com és que a l'opció A manquen 0'25 punts a l'apartat de Cuestiones de Lengua, que hauria de sumar dos en total?

- Per què enguany tant el percentatge d'aprovats com la qualificació mitjana de Llengua Castellana i Literatura a les PBAU de les Illes Balears han sigut sensiblement inferiors als d'altres cursos, malgrat jutgem que l'examen no era gaire difícil?

- Com és que els mateixos alumnes que suspenen tan catastròficament Castellà no ho fan en la mateixa mesura quan es tracta d'altres matèries lingüístiques com Anglès o Català? (Com a anècdota il·lustrativa diré que al mateix institut on varen aprovar Castellà 27 dels 61 presentats, només han suspès dos a Català...)

- Si tants professors diferents d'arreu de les Illes consideren aptes per a la prova a un determinat nombre d'alumnes i la meitat (o més) d'aquests suspenen, seria just considerar que els esmentats docents són tots una colla d'ineptes? O pensar que són inadequades la pròpia prova i/o la seva correcció?

- En definitiva, es pot jugar així amb el futur de tants i tants joves que potser depenen de la qualificació de la nostra matèria per poder seguir el seu camí a la vida?

Per això, els docents que signem aquesta carta sol·licitem a qui correspongui que prengui les mesures oportunes per aclarir-ho de forma immediata i eficient. També demanen que aquestes mesures tinguin continuïtat en el temps i, per tant, els docents que impartim Llengua Castellana i Literatura a Batxillerat no ens tornem trobar amb la imprevisió, les corregudes i la incertesa que han caracteritzat el curs actual.

Salutacions i moltes gràcies per la seva atenció,

Ana GOMILA DOMÈNECH

IES Joan Ramis i Ramis l MAÓ

Iolanda ORTEGA SÁNCHEZ

IES Josep Miquel Guàrdia l ALAIOR

Carmen FERNÁNDEZ SEBASTIÁN

IES Josep Maria Quadrado l CIUTADELLA

Trinidad GARCÍA RIBES

IES Biel Martí l FERRERIES

Joan Xavier JUANEDA ARRIARÁN

IES Joan Ramis i Ramis l MAÓ

Gustavo SIMON AURA

IES Joan Ramis i Ramis l MAÓ

Eugenia NAVAS VALLÉS

IES Joan Ramis i Ramis l MAÓ

Juan Luis HERNÁNDEZ GOMILA,

IES Joan Ramis i Ramis l MAÓ