TW

El passat diumenge de matí, vaig anar a les 9 a la platja des Bot a fer una calada. En aparcar al pàrquing i agafar el camí de cavalls per anar allà, em vaig trobar una multitud de grups d'adolescents que tornaven de la platja amb tendes de campanya i sacs de dormir, i amb cara de no haver-hi dormit molt. Vaig saber en aquell moment que és tradició anar a acampar a la platja el dia de lluna plena a l'estiu.

Molts d'ells ja tornaven, uns havien arribat en moto, altres esperaven als pares que vingueren a recollir-los al pàrquing.

En agafar el camí, se'm va caure l'ànima a terra quan vaig començar a veure tot el fem que havien deixat només de camí: llaunes de cervesa, bòtils de cervesa de litre buits, caixes i papers de galetes, pots de plàstic de galetes i patates, ombrel·les trencades i deixades pel camí, botelles de vidre trencades i deixades al pas...

Però el més espantós de tot va ser el que vaig veure en arribar a la platja, més ombrel·les trencades i deixades, la platja plena de plàstics, llaunes i més bòtils de vidre, i munts de bosses de fems deixats allà.

La indignació de la gent que estàvem allà fent un bany no va tardar a deixar-se veure, i alguns de nosaltres començarem a recollir els fems que teníem al costat i els que trobàrem de camí de tornada cap al pàrquing.

És indignant. No només perquè transformaren la platja en un autèntic femer, sinó també en veure que no es trobi una altra manera de divertir-se que «torrant-se».

Moltes voltes ens queixem que el turisme de s'illa és irresponsable i ens embruta les platges, però el que més mal fa, és veure com els nostres joves tenen encara menys respecte pel seu entorn, sembla ser tan acostumats a la bellesa que els envolta que es creuen amb el dret de maltractar-la d'aquesta manera. I més encara, que el pares d'aquests joves ho autoritzin.

No foren tots, vaig veure alguns d'ells com sí que s'enduien la seva bossa de fems, però la resta les deixaren allà, recollida en el millor dels casos en un munt, esperant que algú altre vingués a endur-se-la, i sense agafar cap tipus de responsabilitat.

Ja sense entrar en la il·legalitat d'acampar a les platges, entenc que tothom té dret de gaudir de la natura i més una nit de lluna plena d'estiu, però no es pot aguantar aquest maltractament, tant cap al nostre propi entorn com cap a la resta de la gent que també vol gaudir d'un entorn natural net i respectat.

Al mateix temps, i ja assumint la inconsciència de molts d'aquells al·lots, vaig trobar a faltar la presència de vigilància, fos la policia o vigilància de platges, o simplement que els mateixos pares veieren com es comporten els seus fills quan els duen a passar la nit a la platja.

No sé quina és la solució, però sent que fa falta que es reguli d'alguna forma aquestes pràctiques, que deurien ser sancionables, que nosaltres com adults sensibilitzem millor als nostres al·lots, i també una major presència de les autoritats per protegir un entorn tan vulnerable.