Per una mobilitat sostenible

Manifest Rodamô (2ª etapa)

Valorar:
Visto una vez

Plataforma per la Mobilitat Alternativa 
El petroli s'acaba, s'exhaureixen els recursos energètics fòssils: petroli, carbó, gas? és igual que ara el preu del barril de petroli torni a estar a 50 dòlars quan fa sis mesos n'estava a 120$... això és purament circumstancial? ja se sap: estem sotmesos a la dictadura dels interessos de les grans companyies, i ara, degut a la crisi econòmica que ens afecta, i que ens toca ben de prop, ara toca que la benzina sigui més barata... a veure si consumim!

És evident que ens fa falta l'energia per mantenir el nostre sistema de vida i el nostre model de societat. Segurament, hi haurà coses de les quals no podrem prescindir: no podem prescindir de la llum elèctrica, ni podrem prescindir de la calefacció quan el fred apreti, ni en alguns casos, no podrem prescindir de l'ús de l'aire condicionat,... ni tampoc del transport.

No, no es tracta de prescindir... es tracta de reduir, es tracta de fer un ús racional de l'energia. No podem continuar consumint l'energia alegrement i sense parar a pensar que aquest consum té un cost molt elevat, pel planeta, pel país, i per la nostra petita economia familiar.

Què podem fer? Com podem contribuir a frenar aquesta espiral de consum?

Pràctiques tan senzilles, gestos tan trivials com apagar els llums i els aparells elèctrics quan no sigui necessari que estiguin encesos.

Com utilitzar el transport públic en lloc del vehicle privat.

Com compartir el cotxe per fer desplaçaments a la feina quan el lloc de treball estigui lluny, en comptes d'anar cadascú en el seu vehicle.

Com aprofitar la llum del dia en hivern i aprofitar l'ombra a l'estiu.

Com anar caminant dins de la ciutat, on els desplaçaments no són gaire llargs i el problema de l'aparcament és evident.

En definitiva, racionalitzar l'ús de l'energia i pensar que es tracta d'un bé que és limitat, i que la seva producció té uns costos elevats a curt i a llarg termini, i que les factures no només les pagam els ciutadans a títol individual en els rebut de cada mes, o quan omplim el dipòsit del nostre vehicle,.. que també les paga el país que és energèticament dependent... i que també la paga el planeta, ja que la producció de la major part de l'energia que consumim contamina i contribueix a l'escalfament global.

Apagar els llums, emprar transport públic, compartir el cotxe...són pràctiques que podem fer sense renunciar a allò que el nostre model de societat considera necessari.

Però, encara que no ho sembli, un dels gestos més útils que podem fer per a aturar el consum sense fre que hem viscut aquests anys és el que molts de voltros feis alguns matins de diumenge: acompanyar els vostres fills en aquestes passejades en bicicleta, educant amb l'exemple, compartint temps, rutes i camins i educant en els valors de respecte per la natura: aquesta serà possiblement la millor inversió que podrem fer... i ells ho agrairan.
 

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios

De momento no hay comentarios.