Quid pro quo

La Candelera

Valorar:
Visto una vez

Josep Portella Coll
Aquest dilluns he estat atent a la climatologia. No debades, aquest dilluns era el dia de la Candelera.  La Candelera, 40 dies després de Nadal, era la festa religiosa que recordava la presentació de Jesús al Temple; per això es beneïen espelmes i candeles i es feien processons. Na Catalina, que ja té uns anys, em va dir que, si per la candelera el llop entra llenya vol dir que encara hi queda molt hivern, que almenys així ho deien quan ella era filleta. Naturalment, la imatge és que, si fa bon dia, el llop encara entrarà llenya a la cova. El refrany que jo coneixia no en parlava, de llops. Era aquell que vostès ja saben: a la Candelera, si el fred no li va al davant li va darrere, o aquell altre: Quan la Candelera plora, el fred és fora;
quan la Candelera riu, el fred és viu. En altres cultures (antigues i nòrdiques) la diada era coneguda com el dia que l'ós surt de la cova després del llarg hivern. De fet, també aquí es considerava que per Sant Blai (que és avui) començava la primavera popular. Per açò el meu interès. Després de la tardor i hivern que ens ha fet, fred i plujós, volia saber si encara ens en queda molt. I la veritat és que no sé què he de pensar: a la matinada va ploure prou (per tant podia anunciar el final del cicle) i de dia va fer un bon sol (per tant, bé que el llop hauria pogut sortir a fer llenya). El refranyer no em va aclarir res, però segur que l'endevina. Jo pensava amb el que m'havia dit na Catalina, però ho feia convençut que aquest coneixement popular és un element que s'està perdent, que ja no hi queda cap generació per transmetre'l al futur. La relació del refranyer amb el clima és molt estreta, ho és perquè, abans, el clima solia ser molt determinant per les activitats de la majoria de les persones, moltes relacionades amb el camp i la natura. En el dia, els homes del temps que apareixen a la televisió han substituït el refranyer.
Sabem entendre molt millor el factor temps, però culturalment ens hem tornat més pobres.  Ha passat la Candelera i la veritat és que no podem aclarir si l'hivern ha acabat o no. Potser és un signe del temps que vivim. En ocasions també et trobes amb informacions davant les quals no saps si el llop ha sortit per llenya o no. Això em passa cada cop que llig una crònica sobre les interminables negociacions per presentar una moció de censura a Ciutadella i la conformació d'un govern més representatiu. Açò em passa cada cop que Zapatero parla de la crisi econòmica i de les mesures del govern.

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios

De momento no hay comentarios.