TW
0

Cada tres mesos apareix la mateixa polèmica a la premsa: una adolescent musulmana és obligada a treure's el vel del cap per a poder entrar a l'escola o a l'institut. Entorn del fet se succeeixen les declaracions i els articles d'opinió. No ho he fet abans, però ara intentaré dir el que pens. El cas és el de Najwa, a la que el Consell Escolar de l'Institut Camilo José Cela de Pozuelo de Alarcón impedeix que entri al centre si porta el seu hiyab. La posició que defensa la prohibició del símbol religiós (que també és un símbol cultural) argumenta la laïcitat de l'Estat i –per això– dels centres públics com és un centre d'ensenyament.

Altres opinions contràries al vel el veuen com un símbol de submissió i subordinació de la dóna a l'home. També hi ha opinions favorables a la prohibició que se sustenten en una no dissimulada islamofòbia. No trobaran vostès unanimitat d'opinió segons posició ideològica de fons.

En aquests casos no hi ha dreta-esquerra. En aquesta ocasió, la ministra d'Igualtat, la socialista Bibiana Aído, ha manifestat que no li agrada cap tipus de vel; en canvi, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, deixa en mans del Consell Escolar l'expulsió de la jove, és el mateix que fa l'exministra d'Educació Mercedes Cabrera (PSOE). L'exministre Jesús Caldera diu que ha de guanyar el dret a l'educació, com que no diu res més, no sé exactament què vol dir.

L'actual ministre de Justícia, Francisco Caamaño creu que el cas de Najwa posa de manifest la necessitat d'aprovar una nova Llei de Llibertat Religiosa. Progressistes de diferent tonalitat afirmen que la presència del vel o de qualsevol símbol religiós a les escoles és una agressió a la laïcitat. En canvi, quan jo veig cada dia com nombroses d'adolescents magrebines van a l'escola amb els nostres fills, amb els seus vels posats, no em sent de cap manera agredit. Què vol dir això? No conec ningú que li faci nosa que les joves musulmanes que volen expressin la seva cultura així. Potser, en nom de la laïcitat de l'Estat, hauria de participar en la creuada contra els símbols religiosos?

Estic fet un embull. A mi, la veritat, em semblen més xocants els crucifixos que –a milers– encara presideixen les sales de plens dels Ajuntaments d'Espanya, també dels Ajuntaments a Menorca. En el cas de Najwa, és la seva opció personal, en el cas de les sales de plens, no.