TW
0

Dins les activitats de Primavera, que organitza el Parc Natural de s'Albufera des Grau, el passat dissabte, dia 12, vàrem descobrir el món dels líquens, guiats d'una experta en la matèria.

Va ser la biòloga Estela Seriñá, professora de la Universitat Complutense de Madrid, qui ens va donar una xerrada acompanyada d'un power point, sobre el que són i, la varietat dels líquens, tan abundants aquí a Menorca i, amb unes 20.000 espècies diferents arreu del món.

Va ser així que ens vàrem assabentar de què ,tot i que els líquens semblen uns elements secs, son vius formats per l'associació de fongs i algues. Una simbiosi que beneficia les dues parts; les algues realitzen la fotosíntesi que proporcionen matèria orgànica als fongs i els fongs capturen aigua i sals minerals del medi allà on se troben que per sec que sigui sempre dona protecció a l'alga evitant la dessecació.

Vàrem poder veure i classificar varis tipus de líquens, com els crustacis que viuen aferrats a les pedres o les roques. Els foliosos que ho fan sobre roques i rames. Els fruticulosos, que ho fan sobre rames i en forma de petites plantes.

Vist el power point i rebuda la classe de n'Estela, amb una petita excursió i provistos de lupes vàrem anar a descobrir i observar una bona varietat del líquens molts del quals no ens hi fixem a simple vista. De retorn al Centre de Recepció del Parc vàrem observar les diferents característiques i components de diferents líquens, a partir de talls transversals en ells i observats a traves del microscopi.

També vàrem conèixer les diverses utilitats que tenen els líquens, que són tant diverses com alimentació humana i animal, perfumeria i cosmètica, dins el camp de la medicina, com també tintes o colorants... Hi ha suposicions va dir, de que el "manà" que surt com aliment a l'Antic Testament fos una espècie de líquen, que amb la banyadura es tornés com esponjós i fos comestible.

També ens va aclarir un concepte per molts equivocat, de quan veiem un arbre mort tot ple de líquens, pensant que son aquests qui l'han mort. Els líquens va dir, no maten els arbres, sinó que aquest proliferen una vagada que els arbres estan morts, perquè en no tenir fulles reben més llum de l'entorn.

Un tema força interessant donat la gran quantitat de líquens que tenim a Menorca, que ben segurs mirarem i observarem més detingudament, tot apreciant la seva complexitat i bellesa. Tot això gràcies a n'Estela Seriñá i als monitors del Parc Natural de s'Albufera des Grau, que amb aquesta activitat divulgativa i pedagògica una vegada més ens han ajudat a conèixer un poc més l'entorn del nostre medi ambient Una bona activat d'Educació Mediambiental.