TW
0

Com molts, en les darreres setmanes, he fet quatre compres nadalenques en algunes superfícies del polígon de serveis maonès. El tan lloat esperit festiu no tenia gaires adeptes en el moment d'acudir als espais assignats després d'efectuar el pagament, allà on hi posen taules amb rotlles de paper de regal, celo i tisores destinats a embolicar-se les compres un mateix. A majors metres quadrats, menys personal i més espais que encerclen esperes, actituds espavilades i qualque paraula desafiant. Una estona que s'ha d'afrontar amb ganes de repartir "bon rotllo": Com esteu?, Bon any!, els fills?... i de sobte, em demana: Què penses del "QHLD"?.

El projecte "Que hacen los Diputados" està format per un grup de persones que segueixen la seva activitat al Congrés i la difonen via digital. Les denúncies amb major repercussió del 2012 es refereixen a la despesa de 2,8 milions d'euros en indemnitzacions d'ex-diputats, el pagament de dietes mensuals tot i disposar de vivenda a Madrid i que un total de 66 no han presentat cap iniciativa en els primers sis mesos de legislatura. QHLD trasllada les aparences, vivències i evidències més incomodes dels nostres representants institucionals.

La política vigilada és una eina necessària que cobra evidència des de l'inici de la crisi. Ara bé, s'ha d'administrar de manera correcta, verificada i controlada democràticament. Si les coses es fan malament, cal dir-ho, però darrerament hi ha massa demagògia escampada que utilitza les petites o grans misèries personals en contra de qualsevol institució per culpa d'actuacions individualistes o fruit d'un sistema desfasat.

El resultat de tot plegat és que, enquestes en mà, ens sentim orfes de la política que ens fa falta, i mancats d'actors que siguin capaços de protagonitzar-la. Pareix que complim la frase de l'ex-president, José Mª Aznar, qui reconeixia en una entrevista que "los políticos se han convertido en un problema grave para España", afirmació demolidora que resumeix -explicat de forma quotidiana- que s'ha fet i es continua fent amb tantes i tantes coses el que en un parell de minuts durem a terme nosaltres: "Embolicar-se ells mateixos".