MANIFESTACIO DE TRANSPORT AERI

TW
0

Carta des de Newcastle

Pau Obrador

El dia d'enganar -April Fools' Day- Tadeo garantia a les pàgines del diari MENORCA la protecció de les platges verges. El president també desmentia un acord amb la promotora Edivissa per permetre 900 places hoteleres i un camp de golf al municipi d'Alaior. Tot i que no era la intenció les dues cròniques podien ben passar per una innocentada. Pocs dies abans el GOB havia advertit que tal com està redactada la Norma Territorial Transitòria espais tan emblemàtics com Macarella, Cala en Turqueta, Algendar o el Pilar quedaven en mans de determinades operacions urbanístiques.

La política urbanística del Consell ha resultat ser un gran engany. Van entrar amb les masses de rompre i tres anys més tard, encara és l'hora que compleixin la principal promesa electoral— una modificació del PTI que ajudi a impulsar l'economia de Menorca. L'engany es veia a venir des del moment que van confiar la redacció de la norma a un dels personatges més foscos de la política menorquina, Cristóbal Huguet, que a més d'enrevessat ha resultat ser ineficient. Un polític dels 80 no era la persona més adequada per adaptar la política territorial al segle XXI, ni que fos per liberalitzar-la.

L'engany és fa evident quan llegeixes la lletra petita de la Norma Territorial transitòria. Ens repeteixen una vegada i una altra que els canvis només són per fer front a indemnitzacions milionàries. Tanmateix és clar que la norma -que de transitòria no en té res- canvia de manera radical el grau de protecció tant del sól rústec com de les zones protegides. Això sí, ho fa sense canviar el nom de la cosa. Ens hem cansat de sentir que es tractava de donar seguretat jurídica als inversors quan tot plegat és un exemple flagrant d'urbanisme a la carta. Tothom que ha tocat la porta del Consell n'ha sortit amb una promesa davall el braç. Ho han enredat tant que ara no saben com endreçar-ho.

Per arrodonir l'engany ens trobem amb una manca de transparència alarmant. Han tardat tres anys a presentar un document que havia d'estar llest en sis mesos i ara només donen 15 dies a les entitats interessades per a presentar-hi al·legacions. No han facilitat ni la cartografia ni tampoc un llistat dels indrets afectats. Les deficiències que es detecten són tantes que és molt possible que es retardi l'aprovació de la norma. Ens canvien la nostra constitució territorial com ho han fet sempre en aquest país per la porta de darrera als despatxos (de Palma) i amb alguna que altra caldereta pagada per no sé sap qui. Benvinguts a la república bananera de Menorca.

Més que un engany la Norma Territorial és sobretot un auto engany, un gol que Tadeo s'ha fet en pròpia porta. Per a guanyar les eleccions van crear una gran mentida, que el PTI era la causa de la crisi perquè espantava la iniciativa privada i que no en sortiríem mentre no el modifiquéssim. Van prometre que els canvis es farien amb seny sense malmetre el model territorial de l'Illa. Com passa amb tantes altres coses, ara són presoners de la seva narrativa i de tota una colla d'interessos que veuen en aquesta norma una oportunitat única per adquirir drets urbanístics. A mesura que s'atraca el dia d'enganar és cada vegada més clar que no es pot protegir i especular alhora, prometre seguretat jurídica mentre es practica urbanisme a la carta, posar-se al costat dels ciutadans i amagar-los la veritat. No es pot en definitiva estimar Menorca i destruir-la alhora.

El problema de Tadeo és que el seu punt de partida no és la realitat, sinó la ideologia. Som on som per culpa d'una crisi financera i un excés de totxana. En cap cas per un excés de protecció del territori. Ara bé aquesta anàlisi el PP no la farà mai. Fer-la seria tant com reconèixer que els seus plantejaments són equivocats. És més fàcil adaptar la realitat als seus marcs mentals que ajustar la seva narrativa a una nova realitat. El PP viu còmodament instal·lat en les certeses del desarrollismo franquista, en un punt imprecís entre la construcció de l'aeroport i la consolidació d'una democràcia territorial. La Norma Territorial no és res més que un intent de retornar Menorca a un moment del passat que ja no existeix i que tant enyoren.

Si es preocupessin per fer una anàlisi seriosa de la situació que viu l'Illa no parlarien de PTI sinó per exemple de transport aeri. Si fossin valents anirien a Madrid a negociar amb mà de ferro i si fes falta provocarien una crisi a Mariano Rajoy. Però 'uff' deu pensar Tadeo si parlam d'avions els nostros s'enfadaran. Tirarem pedres a la nostra taulada. I és que els mateixos que tenen la clau dels aeroports són els que fan les llistes electorals. Ai las! la cadira sempre pesa més que el poble.

Twitter: @pauobrador