TW

Divendres passat, abans d'escriure el meu article de dilluns, vaig donar un cop d'ull a l'edició digital d'«Es Diari» i vaig estar a punt de canviar de tema. L'Ajuntament de Ciutadella havia entrat en negociacions amb el Ministeri de Justícia per a la cessió en lloguer de l'edifici de Can Saura, per tal d'instal·lar-hi, amb caràcter provisional, tots els jutjats de la població. Vaig recordar un escrit que havia publicat 35 anys abans al MENORCA amb el títol «la estrechez de la Justicia» denunciant la manca d'espai de l'antic jutjat de Districte de la Plaça des Born, que havia estat el meu primer destí com a funcionari. L'article va rebre un comentari sorneguer del llavors comissari de Policia, José Muñoz: «qué, barriendo, para casa, eh? Y nosotros, no veas lo estrechos que estamos!» Ara, més de tres decennis després d'aquella columna d'opinió, jo podria tenir, una vegada més, alguna cosa a dir sobre la qüestió.

Però en veure, sempre a través d'internet, les reaccions i comentaris dels lectors sobre aquesta notícia, contraris a que els actuals jutjats d'instrucció i el del social fossin traslladats, de les seves ubicacions al Camí de Sant Nicolau i al mateix Born, respectivament, a aquest palau en ple centre històric ciutadellenc, vaig decidir mantenir el meu tema anterior i prendre'm una setmana de reflexió i de seguiment, en la que hi ha hagut manifestacions espontànies reclamant l'ús cultural de Can Saura i una moció conjunta, en el mateix sentit, dels grups municipals de PSOE i PSM demanant un ple extraordinari.

Avui sí que vull pronunciar-me sobre aquest afer. Intentaré fer-ho des d'un punt de vista exclusivament professional, que no polític i empraré, per a açò, l'experiència que he anat adquirint durant més de 30 anys d'activitat laboral en l'àmbit judicial. El primer que us diré és que Can Saura em semblaria un emplaçament idoni, fins i tot molt adient, per situar-hi el registre civil. Les noves estructures judicials que s'han estat construint en ciutats importants arreu de l'Estat segueixen aquest model: el registre, al centre de la població i unes micro o macro ciutats judicials que reuneixin la resta d'òrgans judicials, als afores.

Noticias relacionadas

Això permet -i permetria també en el cas de Ciutadella- que el registre sigui de fàcil accés per a les persones majors i de mobilitat reduïda, per a les mares que no tenen altre remei que anar a inscriure els seus fills portant-los en un cotxet i un llarg etcètera. A més, al Registre Civil de Ciutadella només li caldria un espai reduït a la planta baixa, que crec que faria compatible, per qüestió d'horaris, aquest ús judicial amb les activitats culturals que reclama la ciutadania. Ara bé, caldrà veure què fa finalment el futur Ministeri de Justícia sense Gallardón amb la privatització dels registres civils que l'ara ja ex-ministre tenia endegada. En aquest sentit, fins i tot l'escenari de provisionalitat seria acceptable.

El que, en la meva modesta opinió, em semblaria del tot inconvenient seria el fet d'instal·lar a Can Saura tota la resta d'òrgans judicials ciutadellencs i molt especialment el jutjat social. Perquè aquest és el Jutjat Social de tota Menorca i, en aquest cas, ens trobaríem, pens, en el supòsit invers al del registre civil que us acabo d'exposar. El desplaçament dels empresaris, treballadors, advocats laboralistes, graduats socials o representants sindicals d'arreu de l'Illa fins a Ciutadella, per tal de dirimir els seus litigis, requereix una ubicació de fàcil accés al trànsit rodat i una certa facilitat d'estacionament de vehicles. I això, el casc històric no ho garanteix en absolut.

Per tant, em mostraria a favor de la construcció d'un immoble de nova planta per a la instal·lació dels dos jutjats d'instrucció, el del social, el deganat, l'adscripció de la fiscalia, biblioteca, possibles serveis comuns, clínica forense i delegacions dels col·legis d'advocats i procuradors, amb l'oficina d'assistència jurídica gratuïta. Com es va recordar en la concentració espontània de fa dos dissabtes, l'ajuntament va cedir l'any 2011 al Ministeri de Justícia una parcel·la en el lloc de Santa Rita per tal d'ubicar-hi els jutjats. I les obres encara no han començat. La crisi, sempre la maleïda crisi, no ho ha fet possible. Voldria acabar amb una precisió. L'experiència ens demostra que aquests nous edificis judicials, un cop inaugurats, ja s'han fet petits. Aquest és el motiu que hagi fet una enumeració tan exhaustiva dels serveis que caldria preveure-hi. I tal vegada me n'hagi oblidat algun!