TW

Són temps de canvis, diuen. Idò, ja que hi som, jo aprofitaria per canviar tot aquest cerimonial posterior a les eleccions. No la negociació dels pactes, que com a fulletó està bé, sinó les proclamacions, cerimònies i vares amb flaire medieval. Sense haver de treure ni un gram de serietat i respecte a les institucions públiques, aquests protocols s'han d'adaptar als nous temps. Cal replantejar això del jurament o promesa, inútils segons de glòria que alguns electes aprofiten per dir la seva, com aquells que truquen (encara?) a un programa de tele i diuen allò de «puedo saludar?» Em sobren les medalletes als regidors com si fossin els guanyadors de la carrera de sacs de les festes del barri, les bandes a l'estil Miss Regidor Simpàtic 2015 o la vara de comandament amb la qual el batle no sap si imitar José Mota o ballar com a «Cabaret».

Noticias relacionadas

La necessària renovació dels protocols res té a veure, però, amb la inadequada estètica d'alguns nous càrrecs electes en aquests actes, una imatge que vol demostrar progressisme però que no té cap vincle amb les esquerres i sí amb una certa falta d'educació, una fingida intranscendència, una sobreactuació del canvi i ganes de mostrar l'orella. Ells mateixos veurien poc adequat que el mestre dels seus fills fes classe amb una gorra, samarreta de tirants i calçons caiguts, mostrant els eslips. O que la presentadora del telenotícies expliqués els canvis a la direcció del PP amb biquini, xancles i menjant un iogurt gelat. Cada moment requereix un comportament, un registre, i això no és modern ni antic, és viure en una societat. La manera de fer política s'ha de canviar, sí, i radicalment, però no amb gestos que criden més l'atenció que l'autèntic fons de la qüestió.

Però això es queda només en una anècdota. És una qüestió banal, perquè es falta molt més al respecte a la ciutadania i a les institucions quan, amb vestits impecables i corbates caríssimes, s'empren els plens dels ajuntaments o el parlament per dir barbaritats, establir eterns debats ideològics estèrils o actualitzar les aplicacions de l'iPhone. Això, sobretot això, sí que s'ha de canviar.