TW
0

Les quatre setmanes que precedeixen la festa de Nadal constitueixen el periode litúrgic d'Advent, un temps d'espera alegre per a l'arribada del Bon Jesús.

Tradicionalment, el cicle nadalenc a Menorca comença el 6 de desembre, amb Sant Nicolau, i acaba amb la Candelera, el mes de febrer, però en el calendari litúrgic arranca amb l'Advent i el tanca l'Epifania, la festa dels Reis d'Orient. Els grans dies d'aquest cicle menorquí són el Dissabte de Nadal, avui; el Dia de Nadal, demà; la Mitjana o Segona Festa de Nadal, el dia de Sant Esteve, el 26 de desembre; el Cap d'Any, el 31 de desembre, amb l'adéu a l'any que acaba i l'entrada en el nou any; i la nit de Reis d'Orient, que celebram el 5 de gener.

Tal dia com avui, antigament, al matí, els preveres resaven a les esglésies l'hora de l'ofici diví, la Prima, en coincidir amb la sortida del sol a la primera hora del dia. Aquest res es feia amb molta solemnitat, perquè incloïa el cant de la Calenda, el pregó litúrgic del Naixement de Jesús, com explica molt bé la web Cultura popular i d'arrel tradicional de Menorca, del Consell insular.

En finalitzar, els capellans, junt amb els cantors laics que havien participat eren convidats a un got de calent. És una beguda elaborada amb anisat mesclat amb conyac, rom, palo de Mallorca i herbes, tot rebaixat amb aigua i escalfat amb canyella de garrot, pell de llimona i sucre, que es beu calenta. Encara perdura al ponent de Menorca la tradició de beure calent. Avui vespre és l'ofici de la missa des gall que finalitzava amb l'adoració de la imatge del Bon Jesús dins el bres, mentre cantaven cançons de Nadal.

El prevere i folklorista Antoni Orfila de Llucalari, Fila Or, va recollir nadales menorquines plenes de sentit:

La nit santa de Nadal

nasqué lo fill de Maria,

vingué a curar nostro mal

i omplí el món d'alegria.