TW

Abans-d'ahir ens vam assabentar per una carta publicada en el MENORCA per l'Associació Cultural s'Ull de Sol que l'Ajuntament d'Alaior havia fet modificar les obres de restauració del Convent de Sant Diego d'Alaior d'esquena al poble. Efectivament, segons dóna a conèixer l'entitat alaiorenca, el setembre de 2014 la Sala comandada per la batllessa Misericòrdia Sugrañes va enviar d'amagat un document a la Conselleria de Turisme del Govern Balear, responsable del projecte, en què demanava una sèrie de canvis substancials en l'obra de restauració de l'edifici, modificacions que desvirtuen completament el projecte inicialment aprovat. D'aquesta manera, els diners públics i europeus de passar a ser destinats a la cultura en forma d'espai museístic i expositiu, aniran dirigits ara a satisfer l'hosteleria perquè serà un restaurant el que ocuparà la major part de l'espai del monument.

Malgrat en els darrers anys, per tota la geografia de l'Estat espanyol hem vist prou incompliments democràtics i malversació de béns públics per ja estar curats d'espant, no podem deixar de denunciar que aquestes no són maneres per arribar a port. És molt greu el succeït a Alaior, per raons senzillament d'imperatiu democràtic, respecte a les institucions i d'economia dels recursos.

Anem a veure. No anirem enlloc mai en aquest nostre desgraciat país si no es respecten les institucions i procediments administratius. El que diferencia els països de llarga tradició parlamentària i lliberal com Anglaterra a les repúbliques bananeres o les bolivarianes, en contra de les quals curiosament el PP en fa croada, és el escrupolós respecte als tràmits pels quals les decisions que prenen les institucions estan investits de l'autoritat que atorga la transparència i la participació. Aquest és, o hauria de ser, el marc de treball no discutit de tots els partits polítics, associacions i particulars, sigui del color que siguin. Fora d'açò ni s'hauria de plantejar cap debat. No hauria de ser possible. Abans de l'aprovació del projecte de restauració del Pati de sa Lluna, hi va haver un debat participatiu i exposició pública de l'obra. Llavors el PP alaiorenc no va badar boca. Ja és ben curiós que un partit que té l'adjectiu de «popular» tingui tanta aversió al poble i a participar en els debats. Era en aquell moment que hauria d'haver anat per feina, estudiant el tema, presentant al·legacions i defensant les seves opinions. Però, com ja he dit en altres ocasions, és més difícil estar a l'alçada estant a l'oposició que en el govern, perquè estant a l'oposició has de treure forces d'allà on sigui per no caure en el passotisme.

Noticias relacionadas

En segon lloc, cada replanteig d'obra suposa modificacions de despesa, tant perquè els tècnics responsables han de destinar més hores en canviar el projecte com perquè s'hi han d'esmerçar més recursos materials. Aquets canvis sempre els paga el contribuent.

En general veig poca cultura de tot tipus a Espanya (només hi ha que veure el nivell de les televisions i el percentatge de lectura), però m'espanta la que hi ha dins els quadres del Partit Popular. El menyspreu envers el Museu Etnològic que inicialment s'havia programat fer a sant Diego només és explicable perquè tenen la idea que un museu és un «mausoleu», una tomba, idea aquesta dels museus que correspon a la del segle XIX, no a l'actual. Tal com està situat el convent, al bell mig del poble, si l'espai museístic es dota minímament bé, és a dir, amb tècnics professionals arromangats i amb un pressupost per fer-hi exposicions temporals (en aquest sentit s'hauria de coordinar amb el Consell insular de Menorca) pot ser un centre dinamitzador de la cultura però també de l'hosteleria i el petit comerç d'Alaior perquè pot atreure molts turistes, a més de les escoles de tot Menorca.

Ignoro la situació en què es troba la modificació feta d'amagat per l'equip de Sugrañes. Si no és reversible, no hi ha dubte que s'haurà perdut de nou una ocasió d'or per modificar el mapa cultural illenc i s'haurà donat una gran bufetada a la cara a tots aquells alaiorencs que d'una manera desinteressada en el seu moment van participar en els debats i exposicions públiques del projecte. Una llàstima.