TW

Sa Fundació Jaume III ha demanat an es Parlament Balear que no s'aprovi s'assignació de 600.000€ —un 20% més que l'any passat— a s'Institut Ramon Llull (IRL) prevista en es projecte de pressuposts autonòmics del 2018. Tota aquesta doblerada s'hauria pogut destinar, per exemple, a fomentar es mallorquí, es menorquí i s'eivissenc a ses escoles. Unes modalitats insulars que disten molt de rebre «s'estudi i protecció» que prescriu s'Estatut d'Autonomia, sa Llei de Normalisació Lingüística i un Decret de Mínims que es Govern només recorda quan li convé.

Una bona iniciativa seria, amb tots o una part d'aquesta ruixada de doblers, treure una ajuda pública perquè ses empreses editorials adaptassin es llibres de text a ses nostres modalitats insulars, emprant i recuperant un lèxic molt més genuí i acostat a lo que sempre hem xerrat es balears. Una iniciativa que frenaria s'actual degradació que pateix es nostro menorquí en boca des més joves, confusos i més embullats que un sac d'hams per mor d'uns llibres de text i d'una escola que aquí, a Balears, ensenya una llengua que no hem xerrat mai i que mai hem sentit com a nostra.

DESPRÉS DE SA DECLARACIÓ Unilateral d'Independència, es Govern balear de Francina Armengol que —ara— tant bravetja de defensar sa Constitució i Espanya, hauria d'haver rectificat ipso facto i hauria d'haver fuit per cames d'un consorci que en tot moment ha estat an es servici des Procés sediciós impulsat per sa Generalitat de Catalunya de s'expresident Carles Puigdemont. Una realitat que fins i tot han arribat a reconèixer directors d'aquest mateix consorci.

ES GOVERN BALEAR ha acabat pagant a s'IRL es 500.000 euros compromesos per enguany sense importar-li s'ús que se n'ha fet d'aquests doblers per part des qui han declarat s'independència de Catalunya violant sa legalitat vigent. ¿Quin benefici n'hem tret es balears d'haver regalat aquesta doblerada a una institució que serveix per finançar es separatisme català? ¿Qui són i què han fet per sa nostra llengua i cultura balear? ¿Què fa es Govern regant a un institució de sa Generalitat de Catalunya amb més de 1.000.000€ que surten de ses butxaques des ciutadans de Balears? resulta del tot deplorable que, mentres es Govern de sa Nació mira d'ofegar ses fonts de finançació de tota sa xarxa clientelar des secessionisme, es govern autonòmic de Francina Armengol surt a s'auxili des sediciosos per sa porta de darrera en nom de sa cultura.

Noticias relacionadas

Sa dimissió de Lluís Maicas s'agost d'enguany com a delegat de s'IRL a Balears i ses seves declaracions on insinuava que no feia falta substituir-lo, donant entenent que sa seua plaça havia estat innecessària o irrellevant, deixa clar de lo que han servit aquests doblers balears destinats a s'IRL. Uns doblers que l'any qui ve, en tost de davallar, pujaran un 20% més (fins a 600.000€) si finalment es Parlament balear aprova aquesta vergonyosa partida. Una plaça que no ha servit per res més que com a canongia fins a sa jubilació de s'exdiputat socialista Maicas.

ÉS INSULTANT que es Govern balear des Pacte que tant gemega des finançament autonòmic subvencioni amb 1.100.000€ una «estructura d'Estat» des Procés separatista com és s'Institut Ramon Llull. Una institució que s'apropia de Ramon Llull, es nostro Mestre Il·luminat balear que, per cert, mai va dir que xerràs català, i que va esser es primer anticatalanista de s'història exiliant-se des territoris de sa Corona d'Aragó quan el Rei aragonès s'annexionà il·legítimament ses Illes Balears de Jaume II de Mallorca a s'Edat Mitja. Una autèntica estafa en nom de sa cultura que sa societat civil balear no hauria de permetre.

NOTES:

Sa Plataforma Mos Movem mos convoca a tots es menorquins de bé aquest diumenge 17 de desembre a les 11.30 hores a s'Esplanada de Mahó. Manifestació contra s'imposició des català com a requisit a sa sanitat i a favor d'una sanitat on se mos atengui lliurement en castellà i en menorquí. És hora de sortir an es carrer. Mos hi jugam sa salut.