TW

Hi ha gent que, quan passa, deixa petjada. És el cas de la doctora en Biologia i pedagoga Margarita Comas Camps, a qui l'Ajuntament de Maó li atorgarà la distinció de filla il.lustre el divendres, 19 de gener. La científica i pedagoga, nascuda a Alaior el 1892, germana de l'antropòleg Joan Comas Camps (el mateix que dona nom a l'escola pública d'Alaior), va créixer en el sí d'una família lligada a la cultura. Va ser una estudiant modèlica i, en un món dominat pels homes, fou respectada pels seus col·legues i va ocupar càrrecs destacats per on va passar. La seva tasca investigadora la va acompanyar al llarg de tota la vida i són moltes les publicacions que ens resten.

Noticias relacionadas

El fet d'haver de marxar a l'exili per ser una persona compromesa amb la II República no va ajudar a que la seva obra científica fos prou coneguda i reconeguda. És també autora de diferents treballs sobre coeducació a les escoles, una eina pedagògica que denota el seu compromís amb la lluita per la igualtat (una qüestió encara en procés a la nostra societat actual).

Margarita moria a Anglaterra el 1972. El reconeixement que l'Ajuntament de Maó li concedeix és un merescut homenatge i la restauració d'una figura que, per rellevància i compromís, ha de ser necessàriament recordada. Com a alaiorenca (na Margarita) hauria estat adequat un reconeixement així en el sí del poble que la va veure néixer. A Alaior hi ha un carrer que porta el seu nom i, en algun moment, va ballar la possibilitat de posar el seu nom a un dels nostres centres educatius. Tanmateix, ens resta pendent el deute. Celebrem però la iniciativa de l'Ajuntament de Maó i esperem que serveixi per conèixer millor el seu llegat, injustament oblidat.