TW

Un punt de partida. Les administracions només haurien de tenir el patrimoni útil i necessari. La tendència d’incrementar-lo sense justificació és una mala forma de gestionar els doblers de tots. A vegades es compra sense saber per a què. I si s’obtenen béns innecessaris s’haurien de vendre. Austeritat i eficiència.

El cas de la cessió per part de l’Ajuntament d’Alaior d’un local a l’Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Menorca és un bon exemple. La cessió d’un espai públic a qualsevol entitat s’ha de justificar per la funció social de la mateixa, pel seu interès públic. Col·lectius que es dediquen, per exemple, a la promoció de la cultura o l’esport, a l’ajuda social, a la protecció dels animals, sense ànim de lucre, mereixen el suport de l’administració. No és el cas del grup de legionaris. Un grup d’amics que van fer la mili junts o van servir a l’exèrcit en un moment determinat no ho justifica. I si a més defensen la memòria de Franco i de Millán Astray, menys encara. La defensa de la llibertat ideològica és una causa insuficient. Tampoc no tindria massa sentit cedir un local municipal a un grupet de menorquins que defensin la independència de Catalunya, per exemple.

Noticias relacionadas

Crec que quan un partit governa un Ajuntament ha de ser generós amb les idees. Ha d’aparcar les pròpies i ha de pensar amb servir al conjunt de la ciutadania. No seria imaginable, per exemple, que un Ajuntament decidís posar el nom a un carrer d’una persona que s’identifiqui amb les idees d’un partit perquè després quan governés un partit d’idees contràries barati el nom i en posi un dels seus. No crec que a cap demòcrata que hagi superat el test de la radicalitat se li passi pel cap la idea de dedicar una plaça a Franco o a Fidel Castro.

La cessió d’un espai públic no es pot plantejar, per tant, com un debat ideològic i menys de defensa de la llibertat de pensament. Simplement ha de respondre a una simple pregunta: les activitats de l’associació a la que es deixa un local públic serveixen al conjunt de la ciutadania i l’ajuden a millorar la societat? Si la resposta és no, s’ha d’actuar en conseqüència.