TW

Aprofitant el canvi d’any, a Suïssa han nomenat un nou president per al país. No sé si ho saben però el càrrec de president a la Confederació Helvètica, dura 365 dies i es merament representatiu ja que tots els membres de l’executiu, tenen el mateix rang. En aquest cas, la persona a qui s’encarrega presidir el país dirigirà les reunions del Govern i complirà les tasques de representació dins i fora del territori però seguirà portant a terme en paral·lel les seves obligacions al capdavant del Ministeri pel qual va ser designat. És tracta d’una condició de primus inter pares, és a dir, que serà el primer entre els seus iguals però no estarà per damunt de cap altre persona que pertany al Govern.

A Suïssa no existeixen les funcions de Cap de l’Estat o de Cap de Govern. És una funció que no comporta competències o poders particulars i quan arribi el 31 de desembre, deixarà la seva tasca i passarà el torn a una altre company del Consell Federal. És una manera de funcionar l’executiu molt més transversal i saludable que la que tenim aquí, a banda de ser menys costosa, tot s’ha de dir.

Noticias relacionadas

Però no s’acaba aquí. Aquest Consell Federal està integrat només per 7 persones que s’encarreguen de dirigir els 7 departaments o ministeris que té Suïssa, on s’aglutinen les diferents matèries sobre les que s’organitza el país, des de Medi Ambient a Seguretat, Transports, Formació, Finances o Justícia, entre d’altres. Saben quants ministeris tenim al nostre país? Vint-i-dos més la Casa Reial. ¿El nostre deute l’any 2021?    1.432.228 milions d’euros que representa el 121 per cent del PIB.

El proper mes d’agost es compliran 10 anys del Fòrum Illa del Rei on es demanava la urgent racionalització de l’administració pública.