TW

Els grups que més han resultat perjudicats per la covid i per les normes de prevenció són el dels infants i el de les persones majors.

Els infants s’han hagut de vacunar per solidaritat social, ja que el seu risc personal és petit. Han hagut de portar mascareta i mantenir les finestres obertes fins i tot a aules sense calefacció. Han hagut d’estar confinats perquè un dels pares ha donat positiu. S’han sotmès a tests de manera continuada. Per la seva joventut, els efectes negatius que han patit seran reversibles, però amb les persones grans no passa el mateix. Les vacunes els han ajudat a sobreviure, però estan patint encara la pèrdua de qualitat de l’atenció sanitària.

Noticias relacionadas

Avui hi ha 8 persones a l’UCI i la direcció de l’hospital ha decidit obrir una segona sala de crítics i suspendre les intervencions quirúrgiques a dos quiròfans. Moltes de les operacions considerades no urgents afecten persones majors. Crec que la sanitat pública no valora igual la urgència de l’atenció especialitzada i quirúrgica d’un pacient productiu de 40 anys que la d’un de 80. No operar una persona major quan toca moltes vegades pot tenir efectes irreversibles. Es poden entendre els criteris de l’economia de la sanitat en una situació normal, però seria convenient analitzar la discriminació dels majors en la sanitat pública després de dos anys de covid.

Ara que estam en plena desescalada, sense passaport covid, amb l’ús de la mascareta en recessió, quan volem considerar la covid com una grip, resulta que tenim l’UCI saturada amb 8 ingressats, dels quals 7 han donat positiu en covid.

La situació no és nova. El tancament de quiròfans i l’ajornament de les operacions s’ha donat en més d’una ocasió durant les sis onades de la pandèmia. I ara, encara, la principal afectació del virus és la sanitat pública. No haguera estat possible preveure amb mesures concretes i prioritzar l’activitat quirúrgica al marge de l’ocupació de l’UCI per causa de la covid? La reivindicació de més mitjans per a la sanitat no és laboral, sinó social, no afecta només al personal sanitari, sinó a tots.