TW

En Miquel era un jove jugador que destacava com a golejador, de fet, ell mateix s’encarregava de fer-m’ho veure deixant anar comentaris com «Ahir vaig marcar 3 gols...». I era cert, era un al·lot que excel·lia per la seva velocitat, havia après a deixar enrere els defenses i anar directe a porteria, superant l’un contra un amb el porter. Així que tenia fonamentades esperances de fer coses en el món del futbol, de fet, va arribar a jugar a Tercera, que no és poc.

Els que sobresurten de molt petits/tes es veuen aptes, sentir-se competents és gratificant i ells mateixos tenen clara l’especialització, de manera que queda determinat l’esport en què han de progressar. Donen preferència a la competició i l’objectiu és arribar a l’esport adult i professional.

Paral·lelament a aquest grup «d’especialistes» tenim els fillets, que són motivats per les famílies conscients de les aportacions instructives de l’esport, com    activitat d’oci extraescolar. D’aquests són molts els que arriben a jugar a bon nivell, tot i no gaudir de qualitats innates.

Aquests dos tipus d’aprenents de futbolista, el que juga de manera més lúdica i el que és una promesa, es mesclen en les etapes de formació. Gràcies al codi ètic tots tenen el dret a jugar, un model que s’ha mostrat exitós ja que permet el desenvolupament dels dos objectius.

Noticias relacionadas

La categoria cadet inclou els al·lots de 14 i 15 anys. També dita sub-16, és la porta d’entrada al rendiment, a l’exigència dels resultats i la consolidació com a futbolista. És important remarcar que aquesta edat es correspon amb l’ESO, i és precisament quan un bon número decideixen canviar d’esport o abandonar la seva pràctica.

Els motius com en el calaix de sastre són diversos, alguns no es senten valorats, la dedicació als estudis és major, altres es cansen de la rutina, els resultats negatius, la majoria es senten atrets pel ventall d’ofertes i esports nous menys exigents, sense oblidar que és l’etapa d’autoafirmació del caràcter propi i a més, en els darrers temps cal afegir el daltabaix provocat per la covid. El canvi d’esport no seria preocupant, l’abandó de tota activitat sí que ho és.

Per açò és una bona notícia l’anunci de la creació per la Federació de Futbol amb l’estaló del Govern Balear, de la Lliga Autonòmica Cadet amb 16 clubs, dos d’ells menorquins.

Aquesta competició pot ser una bona eina motivacional per evitar abandonaments en una edat crucial. Per als que durant temporades només han competit amb clubs d’aquí, sempre és engrescador enfrontar-se als de Palma i Eivissa, incentiva a noves fites i permetrà accedir al rendiment de Juvenil amb més nivell i preparació.

A falta de només cinc jornades en la Lliga Cadet preferent Alaior A, Menorca A,    Penya Ciutadella Esportiva i U.D. Mahón A, jugarien l’emocionant lligueta que donarà l’ascens als dos primers classificats, que aprofitaran l’oportunitat i faran història, per ser els primers clubs menorquins en aquesta nova categoria.