TW

La majoria estarem d’acord en afirmar que l’àrea de Punta Nati, al nord-oest de Menorca, és un dels conjunts naturals més autèntics de l’illa. Fa poc temps celebràvem que els paisatges naturals gaudeixin de la consideració de patrimoni cultural. L’altra cara dels barrancs del Migjorn, que van nodrir la literatura popular durant segles, és aquesta roca descarnada del nord dels naufragis. En relació a Punta Nati, aquests darrers anys hem assistit a un debat molt interessant sobre si era primer la protecció del paisatge o la creació d’una planta d’energia solar, com si no hi hagués cap altre lloc on crear-la. Es va arribar a un acord de compromís, el resultat del qual és que l’àrea de Punta Nati rebrà un impacte que s’assumeix com un mal menor.

Noticias relacionadas

Dimarts vaig llegir la informació per la qual hem sabut que el Consell insular de Menorca ampliarà fins triplicar la seva capacitat, l’aparcament de Punta Nati, que ara podrà acollir fins a 184 cotxes. La notícia m’ha confús, ja que el 2014 ja es va dir que obria precisament per 184 cotxes (per cert, va estar dos anys obert sense informe favorable de Medi Ambient). I un altre per cert: l’informe favorable de Medi Ambient deia que: «durante los dos primeros años deberá realizarse un estudio de campo durante la época de máxima afluencia de visitantes para determinar cuál es el uso real que hacen los visitantes que estacionan en la zona, si visitan el faro, el Camí de Cavalls o las calas y qué horas son las más frecuentadas para conocer la capacidad real de carga efectiva sobre la zona y aplicar medidas correctoras o, si es necesario, limitar el acceso. Y es que el parking se considera «temporal» y, con este estudio, deberá concretarse su uso para cumplir con la exigencia de la Comisión de «una vez finalizada la actuación deberá volver a su estado anterior, retirando postes y soportes instalados» [Diari MENORCA 26/08/2016]. Supòs que tot açò s’haurà fet i que les obres d’ara són per fer viables aquestes 184 places.

Molts dels problemes amb els que ens enfrontam els menorquins neixen de la saturació dels espais més estimats durant dos o tres mesos cada any. És suficient que un lloc es posi «de moda», amb posta de sol o sense posta de sol, com perquè les masses d’estiuejants impactin negativament sobre el bé. Això passa els estius a Punta Nati, és evident. La conselleria de mobilitat creu que ho solucionarà ampliant l’aparcament perquè s’encabeixin 184 cotxes (quants seran al llarg del dia?). He de discrepar. Si feim un aparcament en un àmbit tan fràgil com aquell per 184 cotxes, s’omplirà. I d’aquí a poc temps tornarà ser insuficient, ja que l’aparcament provoca un efecte de crida. I és cert, la falta de lloc on aparcar crea moltíssims problemes per la quantitat de menorquins i visitants que hi volen anar, però no només per aparcar, sinó també per anar i venir per un camí estret que s’ha de compartir amb un carril bici o per vianants. D’aquesta manera, a l’impacte del parc fotovoltaic hi haurem de sumar el de l’aparcament. Dos impactes prou importants en un paisatge fràgil i bellíssim. ¿En tost d’això, no seria millor, almenys en els tres mesos d’estiu, limitar la circulació i posar un bus llançadora que uneixi Ciutadella i Punta Nati, almenys en les hores punta, evitant l’impacte i problemes que poden generar a cents de cotxes circulant per aquell camí? I no es tracta únicament de pacificar l’impacte sobre el camí o evitar l’impacte sobre el territori, sinó també d’apostar per reduir el consum dels combustibles fòssils.