TW

Qüestions de l’atzar, de feina i de família, em van permetre fa uns dies desplaçar-me fins a Figueres, on vaig tenir l’oportunitat de tastar els plats del Motel l’Empordà. Un establiment mític a la frontera amb França, a peu de carretera de la Nacional II amb més de seixanta anys d’història que va ser creat per Josep Mercader, un cuiner a qui tothom considera el pare de la nova cuina catalana, la persona que va trobar l’equilibri just entre innovació i tradició. Les mítiques espines d’anxova fregides que ens va servir com a aperitiu l’actual propietari i gendre de Mercader, el reconegut xef Jaume Subirós, estan considerades una de les seves insòlites creacions, una idea enginyosa, uns ingredients senzills amb un resultat extraordinari que són el màxim exemple de la modernitat i de la senzillesa.

Noticias relacionadas

L’escriptor Josep Pla n’era  client assidu i es va convertir en amic i apreciat comensal de la família. Al també deliciós llibre que va escriure el periodista Miquel Berga amb motiu dels 50 anys de l’establiment, s’hi recullen un munt d’anècdotes i escrits per sucar-hi pa, a banda de diferents glosses sobre el Motel Empordà escrites per en Joan Roca, en Ferran Adrià o Juan Mari Arzak, entre d’altres. Roca, que ben aviat el tindrem aquí amb motiu de la Fira Arrels, afirma sobre aquest establiment que quan no existia l’slow food, el Motel va fer de llumeta d’espelma davant del vendaval de la nouvelle cuisine. No pot tenir més raó.

Al llibre també hi ha recollides una cinquantena de receptes memorables on fa gràcia trobar-hi un clàssic com uns canelons a la crema gratinats, que s’han de fer, especifica, amb formatge de Maó. Si tenen ocasió de ser mai per la zona, no dubtin en aturar-se.