TW

Des d’aquí vull felicitar a na Carla Gener, regidora d’igualtat de s’Ajuntament de Ciutadella, per sa seua absència en ets actes protocolaris de ses Festes de Sant Joan. Gener va avançar la setmana passada a «Es Diari» -com si fos una notícia trascendental- que «Por Sant Joan no participaré en los actos protocolarios a los que asista la corporación municipal. Si lo hiciera estaría fallando a todo lo que represento; no sería coherente con mi pensamiento de izquierdas asistir a unos actos donde no hay igualdad», en referència a sa visita que fa sa Comitiva des Be a s’Ajuntament, a Sa Convidada o an es Jocs des Pla.

Sa regidora també mos fa tota una demostració des seus coneixements de Sant Joan, afirmant que es cartell d’enguany de s’Ajuntament «me parece una fórmula supertierna de hacer una reivindicación» posant en qüestió es bon nom de s’historiador Josep Pons Lluch, en Bep Padet, diguent que sa imatge surt d’una família on son pare és cavaller i que «responde a lo que Pons Lluch definió como ser bons santjoaners». Com si en Padet repartís en vida carnets de bons i mals ciutadellencs.

Primera, es cartell de ses Festes de Sant Joan no ha servit mai per fer reivindicacions polítiques, i es qui ho faci demostra que s’estima molt poc sa nostra festa. Es cartell de Sant Joan ha de servir per unir; mai per dividir. Com deia Josep Pons Fraga fa uns dies en aquestes pàgines: «El cartel de la gran expresión lúdica de historia, sentimiento y cultura que Ciutadella vive el 23 y 24 de junio, con el prólogo del Diumenge des Be, ha de tener la capacidad y la fuerza de representarnos a todos». I segon, en Bep Padet mai va dir que es «bons santjoaners» són només es cavallers de sa qualcada o es seus familiars, com diu la sra. Gener. Però bono, ella a lo seu.

Es veu que darrerament està de moda rallar del sr. Pons Lluch sense tenir-ne massa idea. Sa diputada del PSOE i exalcaldessa de Ciutadella, Pilar Carbonero, va afirmar a Comissió d’Assumptes Institucionals des Parlament de dia 4 de maig que es Protocols de Sant Joan estan… escrits! I va treure es llibre d’en Padet com si fossin oficials.

Noticias relacionadas

Es llibre de Josep Pons Lluch és es resultat d’un estudi històric i un treball d’investigació, una interpretació personal d’un historiador ciutadellenc que durant molts d’anys va estudiar ses festes de Ciutadella. Es Protocols originals de ses Festes de Sant Joan estan escrits en es Llibre de Ses Set Sivelles que encara no ha trobat ningú mai. Així que es Protocols de Sant Joan són un patrimoni cultural immaterial transmès de pares a fills i d’avis a néts, de generació en generació entre ciutadellencs des de s’edat medieval.

Però no mos desviem. Es tema és que sa regidora d’igualtat diu que assistint an ets actes de Sant Joan estaria fallant a tot lo que ella representa, i jo li don tota sa raó. Perquè representa es desconeixement històric i sa confusió absoluta entre tradició i política, entre història i actualitat, entre passat i present.

Un bon santjoaner és un ciutadellenc qui s’estima Sant Joan per damunt de tot. I sobretot, que sap que cada 23 i 24 de juny revivim s’antiga societat estamental ja inexistent on té s’origen s’Obreria de Sant Joan d’Artrutx, formada només pes següents cavallers: un Caixer Senyor o Clavari, un Caixer Capellà, un Caixer Casat menestral i un Caixer Pagès. L’any 1577 s’incorporava es segon Caixer Pagès, i a partir de 1611 s’afegia sa nova figura des Caixer Fadrí penoner.

Si un representant públic de Ciutadella no és capaç d’entendre encara què és Sant Joan, val més que no hi sigui. Perquè no mos representa. Així que la felicit de tot cor per sa seua absència, i encoratj a aquells representants públics que puguin pensar com ella a que seguesquin es seu exemple i no participin a cap acte protocolari de Sant Joan. Encara que supòs que tampoc aniran enmig des Caragol des Born, ni els veurem a cap casa de Santa Clara fent ginets amb llimonada, és ver? Ja que açò, segons ells mateixos, seria celebrar una cosa fatxa, franquista, heteropatriarcal, masclista, homofòbica… i vés sebre quants de disbarats més. Entenc que no hi seran, idò, i que quedaran a ca seua perquè no celebraran Sant Joan. Perquè lo que no val és, com diuen en castellà, «querer estar en misa y repicando». O respectam Sant Joan amb es seus protocols i tradicions medievals, o som coherents amb lo que deim i no celebram sa festa. Tot a la vegada no pot ser. I perdonin que els ho digui, però un representant públic de Ciutadella té es deure moral de respectar lo més gran que ha fet mai es nostro poble: Sant Joan. I si no ho sap fer, pot ben quedar a ca seua.