TW

Tenc un company de feina que està disgustat perquè el seu fill ha deixat l’ESO, després d’una bona temporada sense fer «ni brot». Anava passant de curs, no sap com, i sempre amb el risc potencial d’abandonament. Em fa pena escoltar «no serveix per res», «és un fracassat» o «no sé què faré amb ell».

He llegit l’informe d’abandonament escolar prematur a les Illes que data d’abans de la pandèmia, i reflecteix que ens trobem entre les comunitats d’Espanya amb pitjor situació. El percentatge a Balears era del 26,5%, mentre que en el conjunt de l’Estat va ser un 18,3%. Tot açò, li dic a l’endemà, perquè el jove necessita confiança,  motivació, marcar un objectiu, treballar l’autonomia, la puntualitat, la feina d’equip... però el sistema també s’ha de millorar.

Noticias relacionadas

La nova oferta formativa «Serveis de restauració» que s’incorporarà el proper curs al Mª Àngels Cardona és una gran oportunitat, una modalitat de l’FP on l’estudiant també esdevé aprenent, de manera que combinarà la formació a l’aula amb l’activitat en una empresa. És un bon sistema per adquirir una qualificació molt més completa, perquè aprèn al costat de professionals, en un entorn laboral real, i les pràctiques remunerades seran un gran al·licient.

La Llei d’Educació de les Illes Balears consolida el model de l’FP intensiva (dual) i la recent reforma laboral també facilita la participació d’empreses. Les bases estan posades, només falta consolidar el model i ampliar l’oferta.