TW

Els d’Orient ja han passat i han tornat a casa, després de deixar tants regals com permet la inflació. Mentre que l’emèrit continua a l’Orient, equipant una casa nova, amb l’expectativa de si torna o no de visita al seu país. Bé ho podria fer, si és de forma discreta i modesta, sense perjudicar més la institució que ha representat.

La seva figura és paradigmàtica de la crisi que pateix la societat. Hi ha qui la compara amb la decadència que l’imperi romà va viure a partir del 395. Avui, sense lideratges sòlids, les institucions perden la credibilitat i això facilita l’assalt al poder i les invasions militars, polítiques i econòmiques.

Aquí, la política està desprestigiada, amb dos grans partits incapaços del més petit acord. La justícia està desprestigiada, almenys la que està al cim de la jerarquia, el Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Constitucional. Els mitjans estan desprestigiats, especialment els que exhibeixen sense vergonya professional el seu partidisme i servilisme a les estratègies. La monarquia està desprestigiada...

Noticias relacionadas

Els Reis d’Espanya tornen a Menorca dijous per inaugurar la Farmàcia Llabrés, un preciós local modernista que en Balada va deixar en herència a la Casa Reial i aquesta va cedir l’ús a la Fundació de Persones amb Discapacitat. Bé està que una herència regalada tengui una funció pública i social.

Sense necessitat de ser monàrquics, crec que en la figura de Felip VIè es pot trobar el necessari esperit de la regeneració. El seu esforç per mantenir una actitud exemplar en el paper que li dona la Constitució, és un bon referent de com respondre a una crisi profunda, tal vegada deixant a banda pel debat el seu discurs del 3 d’octubre perquè fins i tot els independentistes són espanyols i ell els representa a tots.

Després del desastre del 98, Espanya necessitava el regeneracionisme. Avui es donen prou circumstàncies per recuperar la idea. I el Rei tot sol no basta.