TW

L’any 2007 iniciàvem la Ruta Francesc d’Albranca. Des de llavors, i sense interrupcions, tot i la covid-19, cada estiu hem brindat la possibilitat de conèixer la figura de Francesc Camps i Mercadal en l’entorn el qual va néixer, créixer i servir als migjorners.

La ruta és una activitat cultural que aporta coneixement sobre un personatge, la seva tasca cultural i laboral, però també ajuda a descobrir el paisatge en el qual va viure durant més de quatre dècades.

Alhora, s’ha de tenir en compte no només allò que Francesc Camps va fer en vida, sinó també el record que en tenen els migjorners de la seva solidaritat envers els seus veïns, així com la tasca sociocultural que van desenvolupar les seves filles, donya Lola i donya Paca. En definitiva, hem de posar en valor l’acció de voluntariat que pare i filles van fer pel bé del poble.

Per açò és important recordar allò fet, tant per la seva dona com les seves filles, sempre disposades a mantenir viu el record de son pare. S’ha proposat que l’ajuntament migjorner dediqui una plaça a les filles. Seria una decisió encertada a l’hora de valorar l’esforç i el compromís d’aquelles dones cap a la gent i el poble des Migjorn Gran.

Per altra part, la Ruta Francesc d’Albranca per ella mateixa té suficient identitat pròpia. Així ho pensam nosaltres, i així ho pensa també l’Ajuntament des Migjorn Gran. Gràcies al seu suport, treballam perquè la visita que brindam cada estiu es faci realitat una vegada més.

Per a totes les persones que realitzam la Ruta Albranca és especial, perquè brindam una activitat cultural consolidada en l’estiu menorquí i perquè volem seguir donant a conèixer la figura del migjorner més universal que ha donat el poble a tots els menorquins.

Per tant, gràcies al suport de l’Ajuntament migjorner i a l’Associació de Comerciants des Migjorn Gran, el Centre d’Estudis Locals d’Alaior ofereix la Ruta Francesc d’Albranca 2024 de forma gratuïta.

Al llarg d’una hora i mitja els migjorners i visitants coneixeran els llocs on va viure Francesc Camps i Mercadal, conegut com el metge Camps i Francesc d’Albranca.

El punt de trobada és davant la Biblioteca Pública des Migjorn Gran, on iniciam la visita amb una introducció sobre la biografia de Francesc d’Albranca.

A continuació anam a la casa de Francesc Camps, passarem per la tanca de sa Creu des Pujolet de Binicodrell, visitarem la caseta del Metge Camps i la seva família al cementeri, explicarem què és el mil·liari, arribarem fins a la vinya des Metge Camps i, de tornada, ens aturarem davant el centre educatiu Francesc d’Albranca. La visita acaba a la biblioteca pública, on podran descobrir els documents, llibres i objectes donats per la família de Francesc d’Albranca al poble des Migjorn Gran.

Qui ens acompanyi gaudirà d’un capvespre entretingut, d’una proposta diferent que els permetrà descobrir l’essència d’un poble, es Migjorn Gran, i la d’un personatge, Francesc Camps i Mercadal, que dona una identitat pròpia al poble, tant en l’aspecte cultural com humà, un home solidari amb els seus veïns.

Aquest estiu, més que mai, tots els menorquins tenen la possibilitat de conèixer les activitats culturals que poden gaudir a l’Illa, com ho és la Ruta Francesc d’Albranca.

Realitzarem la ruta els dies 2, 9, 16, 23 i 30 juliol; i els dies 13, 20 i 27 d’agost. L’hora d’inici és a les 19.30 h (a les 19 h els dies 20 i 27 23 d’agost) i el punt de partida és a la biblioteca pública.

Centre d’Estudis Locals d’Alaior