TW
0

El conseller d'Educació i Cultura, Bartomeu Llinàs, i el de Medi Ambient i Mobilitat, Gabriel Vicens, han inaugurat el Camp d'Aprenentatge Far de Cavalleria, que està situat a la localitat menorquina des Mercadal. Aquest és el segon Camp d'Aprenentatge que es crea a Menorca, després del Camp d'Aprenentatge des Pinaret a Ciutadella.


El Camp d'aprenentatge Far de Cavalleria, que ha suposat una inversió de 224.831?, ha ofert a devers 2.500 alumnes una sèrie d'itineraris i activitats adreçades al coneixement i estudi de l'entorn natural de Menorca d'ençà que es va posar en funcionament el curs 2008-2009.

El camp neix com a complement del Camp d'aprenentatge Es Pinaret (Ciutadella) amb l'objectiu d'oferir als centres d'Educació Primària, Educació Secundària i Batxillerat de les Illes Balears un ventall de propostes didàctiques en forma d'activitats i itineraris que s'adaptin al seu currículum.

Aquestes activitats didàctiques es basen en la investigació del medi partint de l'observació detallada i l'experimentació, el que permet desenvolupar un aprenentatge significatiu i que els alumnes captin l'entorn a traves de les seves pròpies vivències, arribant a la detecció de possibles problemes del medi i la seva resolució.

L'acte també ha comptat amb l'assistència del president del Consell Insular de Menorca, Marc Pons; el responsable a Maó de l'Autoritat Portuària de Balears, Jesús Fernández-Reyes; del delegat territorial d'Educació a Menorca, Joan Coll; el director general d'Innovació i Formació del Professorat, Miquel Perelló; del batle des Mercadal, Francisco Javier Ametller Pons, entre d'altres.

Camp d'Aprenentatge Far de Cavalleria

El Camp d'Aprenentatge Far de Cavalleria està situat al Cap de Cavalleria a la Tramuntana de Menorca. El camp ofereix als centres escolars una sèrie d'itineraris i activitats adreçades al coneixement i estudi de l'entorn natural de Menorca. En aquest sentit, es desenvolupen activitats d'interpretació del paisatge, itineraris pels envoltants de la Platja de Cavalleria, del far, del boscs de Cala Mitjana i el Camí de Cavalls, entre d'altres, per conèixer els principals elements paisatgístics i observar les espècies dominants de la zona (vegetació, fauna, dunes, carboneres, pedreres de marès, forn de calç...).

A més a més, el Camp d'Aprenentatge Far de Cavalleria realitza altres activitats per conèixer i situar els fars de Menorca, les característiques diferencials de cadascun d'ells i una evolució del funcionament dels fars i de la vida dels farers; així com exercicis pràctics per saber manejar la brúixola i llegir els mapes treballant les escales i els conceptes de latitud i longitud.

Actualment el Camp d'Aprenentatge Far de Cavalleria té una capacitat per a un grup d'alumnes i hi treballa un docent.

Camp d'Aprenentatge es Pinaret

L'altre Camp d'Aprenentatge situat a Menorca és el des Pinaret, que té una capacitat per a 1 grup d'alumnes i compta amb una plantilla de 2 docents. Aquest camp facilita el coneixement de la diversitat paisatgística de Menorca com una interacció del medi físic i les activitats humanes, a més d'ajudar a desenvolupar habilitats per al coneixement el paisatge illenc, l'hort i la ramaderia i l'adquisició d'hàbits respectuosos envers l'entorn.

Camps d'Aprenentatge de les Illes Balears

Els camps d'aprenentatge de les Illes Balears són uns serveis educatius de la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears, que ofereixen al professorat i a l'alumnat la possibilitat de realitzar estades en un medi singular. La seva finalitat és treballar objectius i continguts del currículum, especialment els de l'educació ambiental. La participació a les activitats dels camps d'aprenentatge està regulada per la Direcció General d'Innovació i Formació del Professorat.

Els camps d'aprenentatge s'adrecen especialment a alumnes d'Educació Infantil, de Primària i de Secundària Obligatòria, però també als de Cicles Formatius i de Batxillerat, dels centres educatius de les Illes Balears.

Les activitats dels Camps d'Aprenentatge promouen en l'alumnat l'interès per cercar respostes científiques als interrogants que planteja el contacte directe amb la natura. Per això, entre les activitats que ofereixen hi trobam itineraris, excursions, activitats de coneixement del medi, dels ecosistemes terrestres, treball en el camp, tallers i diferents activitats per donar a conèixer la diversitat dels essers vius i les espècies característiques de la zona on s'ubica cada Camp d'Aprenentatge.

Enguany, la Conselleria d'Educació i Cultura celebra el 25è aniversari de la creació dels Camps d'Aprenentatge a les Illes Balears, uns espais didàctics que tenen com a objectiu desenvolupar diferents programes i activitats per afavorir l'educació ambiental entre l'alumnat.

Des del curs 1984-85 han passat milers d'alumnes pels 8 camps d'aprenentatge que han funcionat a les Illes Balears i dels quals n'hi ha 7 actualment. Tres d'ells estan ubicats a Mallorca: Camp d'Aprenentatge de Son Ferriol (Palma), Camp d'Aprenentatge des Palmer (Campos) i Camp d'Aprenentatge d'Orient (Bunyola); 2 a Menorca: Camp d'Aprenentatge es Pinaret (Ciutadella) i Camp d'Aprenentatge Far de Cavalleria (Mercadal); 1 a Eivissa: Camp d'Aprenentatge sa Cala (Sant Joan de Labritja) i 1 a Formentera: Camp d'Aprenentatge de Formentera (Sant Francesc Xavier). Actualment hi treballen 13 docents.