TW
0


ALCER Menorca, l'Associació per la lluita contra les malalties renals, ofereix als centres educatius de Secundària un taller sobre la donació d'òrgans que any rere any té una acollida excel·lent. Tot i ser un tema ben seriós, que introdueix el tema de la mort dins les aules i la reflexió sobre la importància de la donació d'òrgans, l'experiència conreada pels voluntaris d'ALCER encarregats d'impartir el taller amb els alumnes és molt positiva i representa d'alguna manera la sembra de les llavors per al futur. De fet, una de les idees més importants que s'exposen és la necessitat de reflexionar, decidir i comunicar als nostres familiars i amics més propers la decisió que prenguem cadascú de nosaltres quan ens plantegem el tema de la donació dels nostres òrgans si arriba el cas. Es fa prendre consciència als alumnes sobre la importància de, pensant en el futur, fer-se càrrec en vida d'una decisió tan íntima com aquesta, decisiva per salvar altres vides humanes.
El taller l'imparteixen el Dr Fernández Cid, que és Coordinador de Trasplantaments de l'Hospital Mateu Orfila, juntament amb Sito Villalonga, Cati Gomila i Rosa Servez, que intervenen aportant la seva experiència en primera persona com a persones trasplantades i familiar de donant, les dues cares de la mateixa moneda. El testimoni directe és la millor manera de transmetre el missatge, la més eficaç, la més impactant. El taller consta d'una xerrada per part dels ponents, el visionat d'un curtmetratge i d'un col·loqui entre els alumnes, que posa en comú idees i opinions.
Treball de les alumnes
Va ser arran del taller d'ALCER Menorca en el que van participar, que quatre alumnes del cicle formatiu de grau mitjà de Cures auxiliars d'infermeria de l'IES Cap de Llevant, Aurora Ríos, Fausti Alcaide, Sonia Orozco i Mandi Villalonga, van decidir realitzar el seu treball de final de curs amb la donació d'òrgans com a tema central. El treball, presentat en power point inclou informació sobre la donació d'òrgans i els trasplantament, una entrevista a Cati Gomila, persona trasplantada de cor i un tríptic, que les mateixes alumnes van imprimir amb la intenció de repartir entre els companys de classe i de l'institut. Tríptic que ens van fer arribar amb satisfacció des d'Alcer, i que sintetitza de manera molt entenedora les qüestions més importants.
Tal com expliquen les alumnes, la xerrada, el taller a l'institut les va impressionar molt. Podien triar el tema del seu treball final i es van decantar sense gaire dubtes per aquest, no només per l'experiència del taller amb ALCER sinó també i sobretot, per transmetre el missatge. Així, implicades no només acadèmicament sinó també personalment, les alumnes posen de manifest la satisfacció que senten en posar el seu granet d'arena per la causa.
El tríptic
El tríptic, a banda d'aportar informació sobre l'activitat de donació i trasplantament a Espanya en els anys 2008 i 2009 i de facilitat les adreces i els telèfons de contacte d'ALCER Menorca i d'AEDOPAT, explica que la vida d'altres persones depèn de la nostra decisió. Respon les preguntes de qui pot fer-se donant i en què consisteix, deixant clar que és un acte altruista pel qual no es demana ni es rep cap tipus de compensació econòmica. S'inclou també informació sobre les persones que necessiten algun trasplantament i s'aporten dades força positives sobre els resultats que s'obtenen i les conseqüències que se'n deriven. És per tot açò que s'anima la gent a posicionar-se i expressar com més prest millor la pròpia voluntat a familiars i amics.