TW
0

Aquesta setmana hem entrat a l'escoleta Es Busquerets de Maó per veure les reformes de l'edifici inaugurades fa molt poc i per parlar amb les educadores del seu projecte d'escola sostenible. Partint de la certesa que petits canvis que es sumen fan un gran canvi, les responsables des Busquerets es van arromangar per posar damunt del paper i fer realitat un caramull de bones idees, aprofitant l'impuls, la inèrcia, de l'ampliació i la reforma de l'edifici. Si bé és cert que bona part de les pràctiques anomenades sostenibles es vénen realitzant des de sempre, les obres han propiciat que es condicionés definitivament l'espai en concordança amb la filosofia respectuosa amb el medi ambient de l'escola. Expliquen les educadores que des d'un bon començament amb l'elaboració dels plànols van tenir l'oportunitat de participar en la distribució dels espais i contemplar coses com la gestió dels residus, l'ús de material no tòxic, l'estalvi energètic i l'aprofitament de l'aigua de pluja per als wàters i en un futur, per a l'hort escolar. Es va crear una comissió de seguiment formada per representació de l'Ajuntament, un tècnic del Consell Insular, l'arquitecte, un representant del GOB, entitat encarregada de fer l'assessorament sobre sostenibilitat, un representant dels pares i mares i una educadora. Així, deim que el projecte es divideix en tres fases, la primera de les quals va ser la remodelació i ampliació de l'edifici. Una volta enllestit, el següent pas consistí en vestir el centre. Assessorades pel GOB, les responsables des Busquerets van apostar per una estètica artística, innovadora dins el món de les escoletes i alhora compromesa i sensible amb la realitat natural de Menorca; fugint dels tons llampants, parets, portes i finestres són de colors ben neutres, cosa que aconsegueix per una banda transmetre una serenor exquisida i per una altra, ressaltar aquells elements que expressament es volen destacar.
Les sis aules des Busquerets estan dedicades a sis hàbitats natural, ecosistemes diferents que trobam a la nostra Illa. Trobam l'aula "estrella de mar" dedicada al medi marí, l'aula de la "tortuga" dedicada al sistema dunar, l'aula de la "baldritja" inspirada en l'hàbitat dels penyals, l'aula del "calàpet" referent a les zones humides, l'aula de "l'ullastre" representant l'hàbitat del camp menorquí, i l'aula de "l'alzina" dedicada a l'hàbitat del bosc. Tot açò estèticament s'aconsegueix amb fotografies magnífiques de petit i gran format de la flora i la fauna menorquines, cedides pel GOB, Jordi Escandell i Joan Florit. Imatges fantàstiques i de molta qualitat tècnica i artística que personalitzen tots i cadascun dels penjadors dels alumnes i les parets de les aules. Aixi mateix, a l'entrada de cada aula trobam un cartell explicatiu de cada ecosistema, informació que juntament amb les imatges, fan que a l'escoleta hi hagi una exposició permanent inspirada en la riquesa i el valor natural de la nostra terra.
Més enllà de l'estètica, dedicada a la defensa de la natura i a la difusió dels nostres béns naturals, la tercera part del projecte contempla el compromís del dia a dia. La manera com l'escola s'obre a l'entorn i com l'entorn entra a l'escola. Les educadores recullen en la redacció del projecte una frase de F. Savater "el futur dependrà del model de vida que volguem seguir". El document de bones pràctiques que implica totes les educadores i el personal no docent contempla diferents aspectes que es posen en pràctica a diari. Reduir el consum excessiu, allargar la vida útil dels materials, fer recollida selectiva de residus des de les aules implicant els infants, emprar 100 per cent paper reciclat, reutilitzant tot el que sigui possible, fer servir material d'oficina ecològic, utilitzar el correu electrònic per informar les famílies, eliminar el paper d'alumini i les bosses de plàstic, avisar sempre que hi hagi una fuita d'aigua, omplir bé la rentadora abans de posar-la en marxa, encendre els llums només quan és realment necessari, regular la temperatura de les aules…
Però el compromís des Busquerets no és només material, sinó que va més enllà i té en compte també la societat, les persones. És per açò que es van encomanar a Mestral la restauració de tots aquells elements de llenya que eren a l'escoleta vella i que es podien tornar a emprar, i que es van comprar a s'Altra Senalla instruments musicals d'arreu del món i material d'aula, sempre de comerç just. Així mateix, es va sol·licitar la col·laboració del taller de costura del centre de dia Sant Miquel, d'on surten per exemple les bosses de roba per duu el berenar o la mudes i els davantals per al racó de la cuineta.
Es Busquerets fa goig de veure. Aules amples i lluminoses sense barreres arquitectòniques, nova entrada pel pati de Ses Vinyes, tons neutres, fotografies espectaculars, comunicació interna des de totes les aules, una sala multifuncional fantàstica, espais de magatzem, sala de mestres, sortides d'emergència… Queda per fer realitat completament el projecte de pati, que ha d'ampliar l'oferta lúdica i educativa ja existent. Quan estigui enllestit el pati de l'escoleta inclourà un hort escolar i una cisterna de poca alçada perquè els infants puguin poar l'aigua de pluja que s'emprarà per regar, a més d'una taula d'experimetació i una zona amb terra amb circuïts. Tot açò vindrà a completar l'univers de joc i aprenentatge que ja formen defora els gronxadors, la zona d'arena amb caseta, l'era, la zona de desnivells, el caminet per recórrer, els arbres per fer ombra…
El testimoni des Busquerets ens posa de manifest una clara i decidida voluntat d'apostar per l'educació com un pilar imprescindible per al futur sostenible. A nivell material, sense dubte, però també i sobretot, a nivell humà.