TW
0

La 29 edició de la Fira Internacional d'Art Contemporani, ARCO-Madrid 2010, tornarà a comptar amb la presència de la menorquina Núria Marqués Marroquín (Ciutadella, 1975), que un any més hi assisteix amb la Galeria Maior de Pollença. "Stick, Snake, Spectre, Stone" és el títol que recull tres animacions més una sèrie de dibuixos en els que l'artista continua el camí de les seves reflexions entorn a la por des del costat més emocional del caos personal de cada jo, "una èpica de suficiències individuals", en les seves pròpies paraules.

Núria Marqués, una de les artistes més reputades de l'àmbit menorquí, parla el llenguatge de la metàfora a través del seu personatge, sempre de línia clara i precisa, que es desdobla per trobar-se amb el seu propi contrari, marcant així les dues identitats enfrontades que lluiten per desfer-se'n del foc interior i dels clixés exteriors, mostrant distints estats mentals a vegades malalts. La cabellera llarga, que envolta totes les emocions i la innocència del personatge, es desprèn del propi cos per cobrar identitat pròpia i vessar el que de negatiu hi havia dins tenyit del vermell que evidencia la transcendència del que es ressalta; la cabellera curta, l'altra-jo, reafirma la lluita contra si mateixa i els fantasmes d'una societat que viu frenètica emmalaltint-se en base a frustracions i angoixes de forma constant. En les animacions, Marquès escenifica de forma específica la negociació amb el costat obscur, ni l'altra personatge, el contrari, aconsegueix desfer-se'n de l'asfixia d'una realitat que nega l'oxigen.

Núria Marqués, a més de la seva participació a Arco, és també notícia per l'exposició "Lavadoras, derivas y otras obsesiones" recentment inaugurada a la galeria Antonia Puyó de Saragossa, on exposa per primera vegada i des d'on ja se n'ha fet ressò de la seva qualitat artística. En l'obra que es pot veure a Aragó Núria centrifuga l'aparició instantània abans que es pugui desenvolupar i treure arrels.