TW
0

Fa un parell de setmanes vam assistir a una de les sessions del taller de còmic que durant tres setmanes han realitzat els grups de 5è A i 5è B del CP Pere Casasnovas. Emmarcat dins de l'oferta educativa del programa Obrint Portes de l'Ajuntament de Ciutadella i impartit per Julieta Oriola, el taller consta de tres sessions durant les quals els alumnes potencien la imaginació i la creativitat mentre aprenen i es diverteixen a la vegada. La idea és crear un personatge, inventar-se una història i realitzar una tira de còmic que la conti, adquirint mentrestant les nocions necessàries i bàsiques sobre plans, seqüències, guions… Nosaltres vam tenir l'oportunitat de presenciar la segona sessió del grup de 5è A, que la setmana anterior ja havia avançat molta feina. Fillets i filletes estaven familiaritzats amb el format de les vinyetes. Tenien ja definits els seus personatges i les localitzacions on transcorrien les accions. Boni bé totes les històries estaven inventades. I destacaven alguns esbossos que tan sols necessitaven retocs finals. Es dedicaria la sessió per tant, a acabar de definir els còmics, els textos i a començar a passar a net la feina feta. Alegres però concentrats, els fillets i les filletes de "Pere Casasnovas" es van posar a feinejar. En pocs minuts les taules es van omplir de llàpissos de colors, de regles, de gomes… Una de les consignes que els va donar Julieta Oriola als alumnes per aquell dia va ser, amb els esbossos davant, analitzar-los novament per arribar a prescindir de tots els elements innecessaris, fins i tot d'alguna vinyeta si calia. Tenint present, que imatge i text es complementen. Els va proposar ajudar-se els uns als altres, intercanviar-se els còmics per conèixer diferents opinions, així que van ser la resta de companys els que van opinar sobre cada feina. Na Julieta anava passant taula per taula, atenent individualment cada alumne que la necessitava i el temps volava al rellotge de la paret de l'aula. Una de les reflexions que es va fer als alumnes va ser la quantitat d'hores que cal invertir en qualsevol art per arribar a dominar-lo i obtenir bons resultats.
Amb la curiositat sana que ens caracteritza, nosaltres també vam passar taula per taula, deixant-nos sorprendre per històries i personatges ben dispars. I entre còmics entretinguts, innocents i divertits, també en vam trobar alguns de ben extravagants. Una tomàtiga que feia puenting; un fillet que estava avorrit; un alien que es preparava el menjar; un vaixell que esquivava un iceberg però que finalment era atacat per un terrorista; un viatge a Roma en família; un fillet que s'ofegava i que era rescatat per un socorrista; un fillet que feia un concert… les situacions i els protagonistes van brollar com l'aigua d'una font.
La motivació que desperta en els alumnes aquest tipus de tallers és indiscutible. I açò es veu no només durant el procés, sinó també davant els resultats. Esperam amb il·lusió poder publicar algun dels còmics quan estiguin acabats.