TW
0

El proper cap de setmana arriben a l'Illa 51 alumnes gironins per completar l'experiència d'intercanvi amb els estudiants menorquins amb una feina conjunta de les orquestres

Els passats dies 5, 6 i 7 de febrer, trenta-nou alumnes d'entre dotze i vint anys, i quatre professors del Conservatori Professional de Música de Menorca van viatjar a Girona. El motiu, un intercanvi humà i musical amb els alumnes del Conservatori Professional de Música Isaac Albéniz de Girona. Una experiència intensa a tots els nivells que va col·locar una devora l'altra, les orquestres simfòniques de cada centre per fer una feina conjunta. L'activitat, que demanava un esforç preparatiu previ important, tant per part de professors com d'alumnes, va suposar per als músics compartir repertori i hores d'assaig, que culminaren dia 7 en un concert a Salt, a la sala Mirona i dirigit per Lluís Caballeria, al que assistiren els familiars i altres músics del conservatori gironí. L'intercanvi és d'anada i de tornada. És per açò que el proper cap de setmana a Menorca esperam els 51 alumnes i els quatre professors de Girona, que juntament amb els menorquins, repetiran concert, aquesta vegada al Teatre Principal de Maó. Tal com destacava el cap d'estudis del Conservatori de Menorca, Álvaro Cardona, el repertori és innovador i interessant. El concert consta de dues parts. En la primera s'interpreten peces de L. van Beethoven i A. Corelli, i en la segona, obres de J.Sibelius i G. Bizet.
A Girona
L'estada a Girona per part dels alumnes menorquins va ser molt profitosa. No només per qüestions musicals, sinó també personals i d'experiència vital. A cada alumne se li assignà un company estudiant que l'acollí a casa seva. De fet, el primer dia, entre l'avió i l'autobús i les presentacions, no estava previst fer feina, així que compartiren tots junts un bon sopar de benvinguda.
Va ser ensoldemà, dissabte, el dia intens de feina. Assaig al matí en petits grups i al capvespre tots junts. Ja de nit, van fer una ruta guiada pel casc històric de la ciutat. El concert de diumenge va ser tot un èxit.
A Menorca
Aquest cap de setmana són els alumnes del conservatori de Menorca qui rebran els de Girona a casa. Per a aquells que no tenguin company assignat, els gironins són dotze alumnes més que els de Menorca, el Consell insular ha cedit les cases de Santa Eularieta. El calendari previst d'activitats inclou també un dia d'assaig intens que tindrà lloc a les instal·lacions de l'IES Cap de Llevant, ja que al Conservatori de Menorca no es disposa d'un espai prou gran per a tots. A més, també s'han programat dues visites culturals; una per veure i escoltar l'orgue de Santa Maria, on Tomé Olives els farà un concert, i una altra, a la taula i el talaiot de Trepucó.
Serà diumenge, a les 12 hores, al Teatre Principal de Maó i amb entrada lliure, quan podrem escoltar la música interpretada per aquestes dues orquestres simfòniques fuses en una. Ocasió que a més s'aprofitarà per commemorar el 30è aniversari de la creació del Conservatori Professional de Música de Menorca.
L'intercanvi a Menorca amb els alumnes de Girona compta amb la col·laboració del Consell insular, de l'Ajuntament de Maó, del Govern balear i de SimeMusicasa, qui cedeix els instruments que no poden ser traslladats des de Catalunya. A més, el Conservatori de Menorca compta amb l'ajuda del programa cultural "Amb tu, en català", que subvenciona experiències d'intercanvi entre centres de parla catalana.
Álvaro Cardona destacava el profit professional i personal que se'n deriven d'experiències com aquestes. Estem parlant no només del fet de sortir de casa i haver de conviure amb famílies diferents, sinó de compartir afició i habilitats, interessos, esforç, formació. Treballar amb alumnes i professors d'altres centres, amb altres nivells educatius. No és cap secret que l'aprenentatge de la música demana molta disciplina, suposa molta dedicació, moltes hores repetitives i de solitud. Estudiar a un conservatori suposa renunciar a coses que per a joves de la mateixa edat són més que normals, quotidianes. Per açò és molt interessant ajuntar-se amb persones que comparteixen gustos i dificultats, interessos culturals i actituds de vida. A més, els músics tornen molt motivats d'aquests tipus de vivències. És una manera de donar sentit a la feina que fan dia a dia.