TW
0

Aquesta setmana coneixíem les dades facilitades per la Fundación Aspro Natura de Marineland, que des de l'any 1998 desenvolupa un programa de col·laboració amb el Govern i s'encarrega de comptabilitzar els avistaments d'animals marins com per exemple de cetacis i tortugues i de rescatar-los si és necessari. Resulta que durant l'any 2009, en les aigües que envolten les Balears van ser rescatats en total 37 cetacis, la majoria dels quals eren dofins, i un total de 25 tortugues marines. En el cas de les tortugues marines (caretta caretta) els varaments han estat sobretot a causa de l'activitat humana; 13 a Mallorca, 7 a Menorca i 5 més a Eivissa i Formentera. De totes aquestes tortugues, 14 van ser recollides mortes i 11 encara amb vida. Segons la Fundació, el 20 per cent d'aquests animals va arribar al centre de recuperació amb lesions causades relacionades directament amb l'activitat humana, per haver-se enredat en plàstics o restes de xarxes.
Si parlam dels cetacis, les dades facilitades per Aspro Natura, diuen que la gran majoria dels rescatats, 19 de 37, eren dofins de la família stenella coeruleoalba. També es van trobar durant l'any 2009, entre altres, un catxalot, un calderó gris i un calderó comú.
Val a dir que el nombre de varaments de cetacis ha augmentat molt repecte l'any 2008, quan se'n van comptabilitzar 17. Tanmateix, en relació a altres anys, les dades són similars a les Illes Balears, ja que l'any 2007 se'n registraren 35 i el 2006, 40.
Per als animals marins, l'amenaça humana continua.