TW
0

Carme Gomila experimenta amb el 'live streaming', l'emissió de vídeo per internet a temps real

FitxaEm dic Carme Gomila. A uns mesos d'acabar la llicenciatura de Belles Arts de la Universitat de Barcelona amb itinerari audiovisual, començ a tastar possibles àmbits de la producció cultural, com la televisió per internet i el treball amb col·lectius socials.

Què és el "live streaming"?
És la transmissió d'àudio i/o vídeo en directe per internet: des d'algú explicant a un receptor desconegut com li ha anat el dia (amb la webcam, via una plataforma gratuïta de la xarxa), fins el canal on-line de qualsevol televisió mediàtica o la càmera de videovigilància 24h d'un espai públic de la ciutat.

L'emissió de vídeo per internet, "live streaming", és el present i el futur per l'audiovisual?
Des del meu punt de vista, és interessant, per una banda, com a pràctica audiovisual col·lectiva, ja que suposa un col·lapse de producció in situ i, per l'altra, perquè proposa noves formes de distribució i consum de l'àmbit cultural, possibilitant, per exemple, nous circuits de difusió alternatius sense necessitat de passar pels processos convencionals de mediació o legitimació de l'anomenat món de l'art.

Crec que és un mitjà que funciona de manera similar al nostre dia a dia, es tracta d'una negociació constant a temps real, no un únic i veritable macrorelat. També cal dir que com a mitjà, no hem d'oblidar que va molt relacionat amb la potència de la connexió a internet, ja que d'aquesta depèn la qualitat de la imatge i del so que es retransmet, no és el mateix streametjar a Suècia que aquí!

Quines són les eines bàsiques que fan servir?
La quantitat d'ingredients que composa la recepta pot variar segons la intenció i/o possibilitats des de quelcom tan accessible com un portàtil amb càmera i un programa gratuït d'internet, fins al muntatge complex amb ingredients més exòtics (i cars!) com ara una mescladora de vídeo (per introduir diversos canals, com dues càmeres, material d'arxiu d'un portàtil, un projector…), una taula d'àudio, un conversor de senyal analògica a digital i un bon grapat de cables! A més, per poder ser distribuït per internet és necessari un servidor o accés a aquest. Apart dels privats, projectes com Giss.tv ofereixen serveis per streaming (plataforma i allotjament de vídeos) de manera gratuïta i amb software lliure: és un projecte col·lectiu i voluntari, tot el que es retransmet estarà amb llicència copyleft o cretive commons i amb formats de vídeo lliures.

Per quins continguts?. Quins són els més habituals?
Tot l'imaginable amb formats ben diversos com cobertura d'esdeveniments, show a plató, entrevistes... els projectes amb els que esteim treballant en aquest moment tracten la producció audiovisual i la representació en el context dels col·lectius socials. Per exemple, com representem amb llenguatge audiovisual conflictes i desitjos com la despenalització dels top-manta en relació als drets d'autor?

Com artista es troba involucrada en projectes com Surt-tv, en què es diferencia de la televisió més convencional?
Surt.tv és una televisió per internet en la que participen una vintena de persones, que sorgí arrel d'un curs de creació de continguts audiovisuals en plataformes digitals el curs passat. En aquest moment funciona com a plataforma de projectes que es realitzen en grups petits, com Culinaria Hacker, però que mantenen nexes: investiga mètodes d'organització col·lectiva, aposta per l'ús de software lliure i comparteix espai i línies de treball amb col·lectius socials com Exit, situat al barri del Raval de Barcelona.

Conti'ns com ha sigut l'experiència de Culinaria Hacker.
Foren dos tallers que vam realitzar aquest passat octubre al Centro Andaluz de Arte Contemporáneo, Sevilla, en el marc de la trobada "X0y1 sobre Género y Ciberespacio". L'objectiu era compartir el coneixement obtingut al curs i multiplicar-lo cuinant noves formes d'utilitzar i transformar les tecnologies.
Després de dues sessions d'introducció a l'streaming, funcions, intencions i eines bàsiques, per al que havíem dissenyat una sèrie de materials pedagògics com desplegables amb les receptes per retransmetre per internet, vam fer entre totes un programa en directe, quin bon regust!

A més de l'audiovisual s'acaba d'estrenar amb el disseny expositiu com amb l'expo de Claret, com ha estat aquest treball?
Ha estat una experiència interessant per vàries qüestions. Una d'elles trobar una solució expositiva per a un conjunt tan divers de documents (prèviament digitalitzats): plànols, dibuixos i fotografies englobades en una sèrie de panells que, a més, havien de ser utilitzats tant a la sala d'exposicions del Col·legi d'Arquitectes de Girona com al Claustre del Carme de Maó, dos espais ben diferents. Una altra, la possibilitat d'assajar amb diferents formats gràfics (postals, cartells, veneciana..) per la seva difusió i veure com comuniquen i són rebuts.

Quina és la intenció del disseny de l'exposició?
Apart de crear un recorregut entenedor per una part de l'obra de Claret a Menorca, dividida en tres blocs (centre de Maó, primera arquitectura turística i urbanisme), vam introduïr elements de context com les fotografies d'ell i el seu entorn o els telar de fil d'emplomar, utlitzat a l'època per marcar les plantes dels edificis en construcció.

Què desitja pel futur immediat?
La lliure circulació de la cultura i el coneixement compartit! Per exemple, que les entitats de gestió com la SGAE aturin de fer disbarats com cobrar un cànon a les perruqueries per escoltar música amb copyright!