TW
0

Xavier Larsson Paez (Ciutadella, 1991) tenia tan sols quatre anys quan el seu pare, continuant la tradició musical de l'avi suec que toca el "bandoneón", el va inscriure a l'Escola Municipal de Música on Xavier va començar a tocar violí tot i que confessa no tenir gaires records d'aquesta primera etapa que va ser no obstant determinant perquè amb tan sols 8 o 9 anys sabés que dedicaria la seva vida a la música. No ha abandonat mai el violí que compagina amb el saxo des de que al Conservatori de Menorca, per falta de places a violí, es topa amb l'instrument que fa brillar de forma especial i emotiva. S'ha dit de Xavier Larsson que és una promesa de la música, però a pesar de la seva joventut donen fe de la seva qualitat artística els excel·lents comentaris sobre el seu virtuosisme així com premis guanyats a un nombre considerable de concursos d'entre els que destaquen el primer premi del VII Certamen Intercentros (2008) i el primer premi (ex aequo) del Concurs Permanent de Joves Intèrprets de Joventuts Musicals de Espanya (2009) en l'especialitat de vent-fusta. Larsson es troba immers en els seus estudis, que ara continua al Conservatori de Música de les Illes Balears amb els professors Rodrigo Pérez Vila, Andrés Gomis i Miguel Cantero, per saxo, i Vicente Balaguer i Delphine Caserta per violí. A la vegada és requerit de forma contínua per concerts com el del pròxim dia 30 en el que actuarà com a solista amb l'Orquesta de Chamartin a l'Auditori Nacional de Madrid i a Menorca no el tornarem a sentir de nou fins dia 3 de març en un acte organitzat per Siscu Riudavets al Teatre Principal de Maó.

Què se sent quan un sap que emociona amb la seva música?
El músic el que vol és que el públic gaudeixi amb la seva música, fer arribar els seus sentiments, i si la gent s'emociona per açò, estic content.

Malgrat tenir 18 anys, quan mira enrere què pensa? Als 13 ja se'l considerava tota una promesa en el món de la música.
Que hi ha molts anys d'esforços al darrera, la música necessita molta dedicació i un no està sol amb tot açò, al seu entorn hi ha tots els professors que per jo són molt importants en tota la meva carrera, sense ells no avançaria.

En alguna ocasió ha declarat que el saxo li dóna llibertat per fer el que vulgui. Què és el que vol fer Larsson en el futur?
Des de petit he pensat que volia ser professor i encara ho pens tot i que de cada vegada veig més possibilitats de fer concerts, sobretot arrel dels premis que he guanyat se m'han obert altres portes, però tot i així som conscient que és molt difícil encara que si pogués arribar a ser concertista ho seria, clar.

Hi va una part de l'ànima del músic en l'aire que expira a través del seu instrument?
Si, mai toc per tocar, sempre ho gaudeixo amb la màxima intensitat. Tant el violí com el saxo són instruments que permeten expressar molt bé els sentiments i açò és el que faig. Quan estudies o has de fer front a una peça difícil estàs molt pendent de les notes, la tècnica és fonamental, però precisament s'ha de superar per poder fer música i expressar el que un vol.

En què s'assembla Larsson al saxo o al violí?
No sé ben bé, jo sempre tenc ganes de tocar el saxo i també el violí, són com els millors amics que tenc. Són moltes hores de tocar, d'estar pendent dels instruments, cuidar-los, són més que simples objectes.

Què es toca a més de jazz amb el saxo?
L'idioma del saxo és el jazz, Adolphe Sax, el seu creador, l'havia concebut per ser un instrument clàssic, no obstant per les seves característiques s'ha definit com l'instrument ideal del jazz tot i que també es toqui a clàssica. La música contemporània també inclou el saxo.

La música contemporània, en general, no té molt bona premsa, almenys no per a totes les orelles...
És cert que no és tan coneguda i a molta gent no li agrada, però és qüestió d'escoltar-la més, conèixer-la, a jo també em va semblar una mica rara la primera vegada, però ara m'agrada molt i de fet és el que estic estudiant en aquests moments i em diverteix molt. Al final tot és música i no resulta tan diferent un estil de l'altre en el fons.

Escoltarem alguna composició pròpia de Larsson prest?
Sempre m'ha agradat molt la composició, he fet un parell de cosetes que només han escoltat la meva família i amics, però tot i que m'agradaria dedicar-m'hi ara no tenc temps, encara no és el moment.

Quins són els seus compositors preferits?
Molts, si he de triar puc citar per saxo a Edison Denisov. Després J. S. Bach i Haydn o a François Rossé i Pierre Boulez, per exemple.

Quan acabi els seus estudis actuals al Conservatori de les Illes Balears, quin és el camí que li agradaria seguir?
Vull seguir estudiant, m'agradaria anar a França o Alemanya i continuar aprenent del saxo i del violí. També tenc en ment poder fer algun dia direcció per dirigir una orquestra o una banda, encara no ho sé, és difícil, però és una il·lusió.