TW
0

Zulema Bagur, una de les artistes més populars entre el públic menorquí amant de l'art, dóna un gir a la seva habitual pintura impressionista per sorprendre amb una exposició que ha titulat "Nus. Variacions de taller" que es pot gaudir des de divendres a l'espai renovat de Retxa a Ciutadella. La figura esdevé la protagonista d'una exposició en la que mostra al voltant de 60 obres en un muntatge expositiu que va més enllà de la pròpia obra a l'incorporar una recreació del taller de l'artista i mostrar el recorregut del procés de feina exhibint els esbossos originals a través dels que es pot fer el seguiment fins l'obra final.

Zulema reconeix haver-se interessat per la figura des dels seus inicis com a pintora, no obstant es quedava en l'esbós i en el treball que durant anys ha realitzat a l'Ateneu de Maó on assistia a les sessions de pintura amb model al natural. Fins l'any passat no havia exposat quadres en els que la figura era el tema central, ho va fer en dues col·lectives que la van motivar a crear unes sèries que mostren l'evolució que ha seguit l'artista amb tota aquesta temàtica amb la que ha experimentat fins a una explosió de color final que li ofereix un enorme potencial.

"Subtilitats" és la primer sèrie que Zulema va concebre en unes figures de traç fi que es banyen en un fons blanc tacat d'ocres i colors terres que ofereixen una proposta tranquil·la i relaxant, amb una calidesa que es manté a "Placidesa" i que es romp amb "La deessa i el vi" en el que els terres s'intensifiquen i el vermell ataca amb força. La tècnica predominant és l'aquarel·la, però Zulema utilitza pastel, gouache i tintes que va combinant en amb la intenció de ressaltar punts als que vol donar un major significat.

Amb "Sensacions" Zulema Bagur ja s'ha deixat endur pel color. El dibuix, d'apunts, s'esborra amb la pinzellada aigualida que deixa córrer amb cert descontrol i que després utilitza per crear la figura que dibuixa amb carbó, llapis i tintes. L'artista porta contrast al màxim, taronges que es combinen amb verds, intensos violetes, grocs, vermells, sense por i amb l'espontaneïtat i fluïdesa que caracteritza la seva pintura, es deixa anar per obtenir un resultat fresc que mostri i demostri tota la passió amb la que viu el procés creatiu. A "Sensacions" li segueix "Somies de color" en el que el color arriba a l'horror vacui com així serà a "Imaginat" i amb les parelles de "Confidències", quadres on s'introdueix el collage amb papers de llibretes en els que escriu paraules que donen suport al sentit del quadre i juguen amb l'espectador de qui es vol una atenció constant. Per últim "Anatomies" dedicades a la figura masculina en terres i negres que sobretot es fixen en l'estudi anatòmic.
Zulema treballa la figura com a objecte principal "són moments d'intimitat que té un amb el propi cos, que és el més pròxim que tenim. Moments de relax, de pensament, de paraules que apareixen en els escrits". Després de tants d'anys de dedicació a l'esbós de la figura ja era hora de donar el pas i compartir-la generosament amb els espectadors.