TW
0

El passat dia 30 de març, la Comissió Jove de Mediambient de l'IES Biel Martí de Ferreries va dur a terme una actuació força interessant que ha de tenir repercussions entre els alumnes a curt termini. Preocupats pel volum total de deixalles que cada dia es produeix al centre a l'hora de berenar, van proposar a la resta de companys analitzar aquests residus. A segona hora, els alumnes encarregats de la Comissió van passar aula per aula per llegir un text al seus companys: "Avui a hora de pati farem un taller per adonar-nos de la gran quantitat de residus que produïm a l'hora del berenar (paper de plata, embolcalls, tetra-bricks, paper, trossos de bocata...) Tots aquests residus contaminen molt i per açò els hauríem de reduir. Per veure la gran quantitat de deixalles que produïm en un dia, avui no separarem, sinó que ho tirarem tot dins unes capses de cartró que trobarem pel centre. Després del pati, els alumnes que estem a la Comissió Jove de Mediambient ho separarem en tipus i ho comptarem. Després us anirem cridant per torns perquè vegeu totes les deixalles que es produeixen només en 20 minuts de pati, a veure si així som conscients de la necessitat de reduir-los".
Els alumnes de l'institut van respondre molt bé a la crida, de manera que les restes dels berenars es van anar acumulant sense selecció.
Resultats i reflexions
Arribat el moment del triatge, els alumnes de la Comissió tenien muntades diferents taules a l'entrada del centre, identificades amb els colors corresponents als contenidors de recollida selectiva que tots coneixem. La idea de fer munts a la vista de tothom va resultar molt plàstica i impactant. Les anàlisis dels residus van donar com a resultat diferents reflexions.
Per exemple, els encarregats de seleccionar i comptar els plàstics escrivien: "Avui dematí hem produït 224 embolcalls de plàstic entre tots durant el primer pati. Ens demanam, si produïm tant de plàstic cada dia, en aquest centre com a què produïm al llarg del mes? i de l'any? Els resultats donen en una setmana 1120 unitats. En un mes, 4480 unitats. En un any, 40.320 unitats".
Els encarregats de seleccionar i comptar el paper reflexionaven: "Avui dematí hem produït 156 embolcalls de paper entre tots durant el primer pati. Ens demanam, si produïm açò cada dia, al cap de 200 dies que més o menys és el que assistim a classe durant el curs, haurem produït 31.200 embolcalls de paper".
Per la seva banda, els encarregats de comptabilitzar el paper d'alumini i les llaunes feien notar: "Amb un dia de recollir els embolcalls del berenar hem vist que els berenars vénen majoritàriament embolicats amb alumini. Avui hem generat 119 embolcalls d'alumini, que signifiquen 5,9 metres de paper de plata cada dia. Si venim a l'escola 200 dies a l'any, al llarg de l'any són 118 metres de paper d'alumini. Ja que el paper de plata no es pot reciclar i és molt contaminant, haurem d'intentar substituir-lo per altres embolcalls, per exemple de paper o els 'boc and roll'".
Amb els tetrabriks els alumnes van resoldre: "Hem observat que amb un matí hem produït 43 tetrabricks. Hem calculat que en un curs en generaríem més o menys 8.600. Ens hauríem de plantejar com podem reduir aquesta quantitat de tetrabricks a l'hora del berenar."
I per últim, el grup encarregat de la brossa orgànica va comptabilitzar més de trenta trossos de panet. "Pel que fa a l'orgànic, hem observat que tiram molts de panets. Hauríem de fer un esforç per no tirar-los."
La idea de la Comissió Jove de Mediambient és arribar a reduir a la meitat aquests residus d'aquí a final de curs. Cosa que només s'aconseguirà a partir de la conscienciació individual de tots i cadascun dels alumnes del centre.
La idea és que els alumnes de matemàtiques de 4t d'ESO elaborin una estadística amb les dades que s'aniran recollint. Serà la manera de comprovar a final de curs, si han canviat els hàbits dels alumnes.
Concurs amb les famílies
Per tal d'implicar les famílies en la importància de com produïm i gestionam els nostres residus, el centre té previst organitzar per a final de curs, un concurs fotogràfic amb el reciclatge com a tema central.