TW
0

La classe dels Cuiners del CP Margalida Florit feia filera a la porta de l'aula quan vam arribar a la seva escola. Contents, però calmats a la vegada, els fillets i les filletes de P3 es disposaven a sortir del centre per visitar la coneguda pizzeria Don Giacomo, on Vicente Lozano els esperava somrient per ensenyar-los a fer pizzes i explicar-los, amb molta simpatia i mà esquerra, tot el procés.
No era la primera sortida relacionada amb el seu projecte d'aula, de fet, des que els alumnes van consensuar el nom del grup i van decidir que serien els Cuiners, n'Almudena, la seva tutora, va programar tres sortides que complementen al llarg del curs les tres visions que volia oferir als infants; com a agents passius, actuant com a clients d'una cafeteria, com a agents actius, ajudant dins una cuina i muntant les taules d'un restaurant, i com a agents investigadors, descobrint d'on surten les matèries primeres que es fan servir als bars i restaurants.
Aquesta feina sobre els rols i els oficis que envolten el món de la restauració, s'emmarca en el projecte que de manera transversal es treballa durant tot el curs amb els alumnes de tres anys i que engloba des dels oficis fins a als aliments, passant pel coneixement de les monedes o les mesures que s'empren per calcular les quantitats dels ingredients. De fet, l'aula dels Cuiners és una autèntica delícia on destaca per damunt de tot, el racó de joc simbòlic inspirat en un autèntic restaurant. No falten la cuina, una cuina de veritat, ni les taules distribuïdes de manera molt original simulant el menjador d'un local. És en aquest racó on els infants juguen i descobreixen la feina dels cuiners i dels cambrers, els rols dels clients o dels repartidors.
Visita a Don Giacomo
Acompanyats per na Sión, en Biel, na Sol i na Carina, els fillets i les filletes de P3 van desfilar molt ordenats pel carrer Sant Nicolau fins a la plaça del Born sense deixar indiferent ningú. Eren les onze del matí i a Don Giacomo, en Vicente començava a preparar la massa de les pizzes.
Els alumnes van fer dos grups. Mentre uns quedaven dins la cuina, els altres pujaven al pis de dalt on es troba el menjador i on Sergio Villalonga els tenia preparada una explicació sobre les cartes, les comandes i com es munten les taules del restaurant.
A la cuina els infants van descobrir abans de res els ingredients de la massa i la maquinària amb la què es pasta actualment. Van tenir ocasió de pastar petites boles i d'observar com n'és de manipulable la massa. Van decidir de què volien fer les pizzes i va guanyar el pernil i formatge. La forma rodona. Tomàtiga. Mozzarella. La resta d'ingredients i molt d'amor durant el procés van donar com a resultat unes pizzes delicioses que tots vam gaudir, tot i que ja havíem berenat feia poca estona.
El forn i la pala per agafar les pizzes van despertar diferents comentaris, i el temps d'espera, mentre les pizzes es coïen va ser força educatiu també.
L'experiència va ser molt positiva i els alumnes se'n van emportar la recepta per a, a final de curs, convidar la resta d'escola a menjar pizzes elaborades per ells mateixos.