TW
0

El curs 2004-2005, de mà del Fons Menorquí de Cooperació, dos centres educatius de l'illa i dues escoles del municipi de Telpaneca a Nicaragua iniciaven un intercanvi que els permetria conèixer en primera persona la realitat de l'altre. Posteriorment, l'èxit de l'experiència empenyia al Fons a dedicar tots els seus esforços cap a la consolidació d'aquesta iniciativa. Així, el curs 2008-09, quatre anys després i amb set centres educatius de l'illa implicats naixia la Xarxa de Centres Cooperants de Menorca. Aquest nou espai té com finalitat permetre als mestres de les escoles i instituts de l'illa posar en comú les seves inquietuds, il.lusions i interessos i trobar resposta als seus dubtes i neguits sobre com afavorir la formació de persones responsables, crítiques i compromeses amb el món. En aquests moments, pertanyen a la xarxa IES Josep Miquel Guàrdia d 'Alaior, IES Joan Ramis i Ramis de Maó, CP Mare de Déu del Toro des Mercadal, CP Francesc d'Albranca des Migjorn Gran, CP Mare de Déu del Carme de Maó, CP Sant Lluís de Sant Lluís, CC San Francesc de Sales Tots aquests centres de l'illa creuen fermament que l'educació per al desenvolupament és una eina imprescindible per al canvi social i la creació d'un món més just; capaç de generar consciències crítiques i de formar persona responsables, actives, compromeses i solidàries. Que entenen que cal promoure la ciutadania global i el pensament crític, ajudant als fillets i filletes i joves a comprendre les interrelacions que hi ha entre les diferents parts del món i les connexions entre assumptes socials, econòmics, polítics i mediambientals, animant als joves a ser conscients dels seus drets i responsabilitats i fomentant la seva implicació activa en els processos de canvi.
Així, tots ells i des de la Xarxa de Centres Educatius Cooperants, han treballat per la publicació del blog. www.centrescooperants.blogspot.com, per l'elaboració d'una guia de recursos didàctics, en la redacció d'un protocol de participació, i en la creació d'un marc pedagògic. Aquestes accions han servit per fer passes endavant i donar un espai i un valor legítim, fora de la bona voluntat, a les accions relacionades amb la solidaritat i el desenvolupament.
Per tant, i encara que sabem que ens queda molt camí per recórrer, des dels Fons Menorquí ens agradaria felicitar a tots els centres membres de la Xarxa per aquests cinc anys de relació amb les escoles de Nicaragua i per aquest primer aniversari del treball en xarxa per afavorir, des de Menorca, la formació d'una ciutadania crítica, empàtica i compromesa amb el món i les persones que l'habiten.