TW
0

Miguel Delibes, in memoriam
Dentro de los actos organizados recientemente para la celebración de la Festividad del Día de Libro, el Departamento de Lengua Castellana del "I.E.S."Joan Ramis i Ramis" de Maó rindió un homenaje a la figura de Miguel Delibes el pasado mes de Abril. Así, durante la mañana de día 23, se proyectó en el Salón de Actos un "power point" en el que, bajo el título de "Miguel Delibes, in memoriam", se hizo un breve repaso a la producción del vallisoletano. Acto seguido, alumnos y profesores, bajo acompañamiento musical a cargo de María Quintana, al piano, leyeron fragmentos representativos de su producción. Intervinieron: Ana Paula Bernal Castelló, Juan Manuel Cardona Seguí, Neus Castellvell Potau, Salvador Femenías Allés, Miquel Pons Povedano y Marga Seguí Pons (profesores) y Sergi Olvera Maneu, Alba Martínez Bartel, Sara Ortego Huguet, Catalina Pérez Olives, Roser Sánchez Todo y Tato Iniesta Ramos (alumnos).
Paralelamente en el vestíbulo del centro se montó una exposición sobre el novelista que contenía, básicamente, manuscritos del autor, fotografías, material bibliográfico e información sobre su vida y obra.
En otro orden de cosas cabe señalar que los ganadores del certamen literario que convocan, conjuntamente, los departamentos de Castellano y Catalán, fueron, este año, los siguientes. En la modalidad de Lengua Castellana: Imán Oufkir, por su relato "Un sueño de verano" (primero de ESO); Elisa Rotger Vidal por su narración "Belleza y crueldad" (4º de ESO) y Alba Martínez Bartel por "Extraña melodía"(1º de Bachillerato). En la modalidad de Lengua Catalana: Marina Torres (2º de ESO ), Rosa Monjo (3º ESO) y Eura Fortuny (2º de Bachillerato). Los premios consistieron en la entrega de diplomas, rosas, puntos de libro, vales para la adquisición de libros o material escolar y dos "MP3", gentilmente cedidos por la librería "Didasko".

Gravació del vídeo "La diversitat lingüística"

Lectura de la Declaració Universal dels Drets Humans.
En la gravació hi van participar més de vint alumnes i es van poder escoltar les llengües següents: francès, alemany, xinès, búlgar, italià, català, holandès, àrab, filipí, castellà, anglès, bengalí, quechua, ucraïnès i romanès.
L'objectiu de l'activitat era mostrar la diversitat lingüística del propi alumnat del centre i valorar-la com un fet positiu i enriquidor.

Exposició de llibres escrits en llengües distintes
Els llibres els van portar els professors i els alumnes. En els panells es va penjar informació sobre les diverses llengües del planeta i, amb més detall, sobre les llengües de la Mediterrània.
Els objectius de l'activitat eren els següents:
-Fomentar el treball en comú entre diverses persones de la mateixa comunitat educativa: alumnes, tutors, professors i diverses comissions.
-Destacar l'objecte fonamental de la diada de Sant Jordi: el llibre.
-Reconèixer la diversitat lingüística com un fet objectiu.
-Fomentar les actituds de respecte i estima cap a les llengües com a elements claus de la cultura de la humanitat.

Mostra de llibres del fons històric de la biblioteca del "Ramis"
L'organitzà la Coordinació de l'Arxiu i Patrimoni (com ho fa cada any, amb l'objectiu de donar a conèixer el patrimoni del "Ramis"). Aquest any ens ha semblat oportú centrar-nos en el grup Il·lustrat Menorquí, ja que es celebra l'Any Vicenç Albertí, un il·lustrat, i el nostre institut duu el nom d'una de les figures més representatives d'aquest grup: Joan Ramis i Ramis. S'han exposat així obres de Joan Ramis i Ramis, Antoni Ramis i Ramis, Antoni Febrer i Cardona, Vicenç Albertí i d'altres autors relacionats amb el grup i també s'han afegit obres de Juli Soler i Siquier.


Conferència de l'escriptor Joan Pons
Joan Pons va explicar mitjançant una història molt ben travada, la seva experiència personal en convertir-se en escriptor. Va parlar del pas del plaer de llegir al plaer d'escriure, de les emocions i la literatura, els llibres i la vida.