TW
0

De la qualitat de la infantesa en depèn la supervivència, l'estabilitat i el progrés de totes les nacions del món. L'article 31 de la Convenció sobre els Drets de l'Infant expressa que "els estats reconeixen el dret de l'infant al descans, a l'esbarjo, al joc i a les activitats recreatives pròpies de la seva edat i a participar lliurement en la vida cultural i en les arts". I és que els beneficis del joc són avui en dia indiscutibles. Jugar és l'activitat creativa infantil per excel·lència. Una font inesgotable de plaer i d'alegria. De socialització. De reptes, descobertes i satisfaccions. Jugar és una activitat que permet el creixement a tots els nivells, el desenvolupament físic i de la intel·ligència. Tant és així que els experts asseguren que un infant que juga és un infant sa.
Dia 28 de maig, que és el proper divendres, és el Dia Internacional del Joc i al suplement "Xoc", ens volem fer ressò de la seva importància. I més en el present, quan les activitats considerades "útils", passen per davant, tot sovint, d'aquelles que aparentment no produeixen res tangible.
Aquest dia internacional també ens permet posar l'accent, en una realitat que amb la ment oberta no ens pot passar desapercebuda i és que en tots els països del món, també en el nostre, hi ha infants que viuen situacions i condicions difícils que no els permeten jugar com cal. Molts d'infants es veuen abocats a la vida adulta abans d'hora, perdent l'oportunitat de viure amb llibertat el beneficis de l'oci i del joc.
No cal ésser un infant per jugar. Els adults també poden potenciar una actitud lúdica davant la vida. Perquè jugar ens permet treure el que portam a dintre, ens fa participar, ens fa moure, experimentar, arriscar... sobretot relaxar-nos i divertir-nos. La qüestió és que en comptes de perdre el temps, mentre jugam el que fem és créixer com a persones, potenciant la nostra imaginació i la capacitat de veure el món des de diferents punts de vista.
El joc apunta de manera directa al desenvolupament de la nostra intel·ligència emocional, ja que practicam amb ell el control de les emocions, la pròpia motivació i el reconeixement de l'altre.
Jugar, un dret dels infants i una necessitat al llarg de totes les etapes de la vida.