TW
0

Durant aquest curs escolar, els alumnes de 4t d'ESO de l'IES Biel Martí de Ferreries han tingut l'oportunitat de realitzar un intercanvi amb l'IES Gabriel Siscar d'Oliva (València) a través del programa ARCE, que el Ministeri d'Educació posa a l'abast dels centres que tenen línies educatives idèntiques. Aquest programa té com a finalitat establir dinàmiques de col·laboració que creïn xarxes de centres educatius ubicats a diferents Comunitats Autònomes per tal de treballar en projectes comuns. Així, no només es promou l'intercanvi entre centres sinó també, la mobilitat d'alumnes i professors i açò permet als participants compartir per una banda la feina feta, i per una altra, la realitat i l'entorn de cada centre educatiu. Un programa de cooperació territorial, per tant, que facilita l'intercanvi d'experiències i de coneixaments, i que fa descobrir elements diferenciats de la diversitat cultural i social de les Comunitats Autònomes implicades.
L'institut de Ferreries comparteix amb el d'Oliva el projecte de sostenibilitat, és per açò que durant les dues fases de l'intercanvi, els alumnes d'ambdós instituts han presentat als seus companys projecte, anàlisis, treballs i propostes d'intervenció i de millora. Com no podia ser d'altra manera, no han mancat ni excursions i ni visites culturals, activitats lúdiques i acadèmiques. Tot plegat, comptant amb la participació de les famílies, que han acollit els alumnes a casa.
A Oliva
Com que no podien viatjar tots els alumnes de 4t, l'institut de Ferreries els va proposar una espècie de concurs per triar els escollits. La competitivitat, diuen els professors responsables, va fer que es presentessin treballs de molta qualitat.
El viatge a Oliva va tenir lloc entre el 20 i el 25 d'abril i durant la seva estada, els alumnes menorquins van visitar per exemple el Castell d'Oliva, la Marjal de Pego-Oliva i les Valls de Gallinera i Alcalà. Van ser rebuts a l'Ajuntament, van assistir a una partida de pilota, a una xerrada sobre els moriscos, van fer una gimcana pel centre històric, van participar a un programa de Ràdio Pego per parlar del seu institut i de la biodiversitat de Menorca, van anar al teatre, va realitzar tallers de música, d'ex-libris, d'enegies renovables i de cuina…. I van tenir oportunitat d'exposar els seus projectes de sostenibilitat a la resta de companys.
El darrer dia el van tenir lliure, ocasió que van aprofitar per anar fins a València i visitar l'Albufera, la Ciutat Vella i la Ciutat de les Arts i les Ciències.
Expliquen els alumnes que una de les curiositats del viatge és que els alumnes valencians tenien al principi dificultats per entendre'ls, mentre que ells entenien perfectament la seva manera de rallar.
A Menorca
Els estudiants de l'IES Gabriel Siscar van ser a Menorca entre els dies 4 i 9 de maig, i es van allotjar a les cases dels seus companys, tal com havia passat a Oliva. Van ser dies també molt intensos de presentació de treballs, d'excursions en velo i de sortides; de xerrades, per exemple sobre la defensa d'una àrea natural, la gestió sostenible de les platges o la Reserva Marina del nord de Menorca, comptant amb la col·laboració del GOB. Van fer senderisme i activitats físiques a Cala Mitjana i Trebalúger, al barranc de Binigaus, i a les platges del nord des Mercadal. Van anar a Cales Coves, on a més de descobrir el patrimoni arqueològic van fer escalada. Van anar d'excursió a Sa Creueta des Migjorn per parlar dels cavalls a Menorca i van tenir ocasió de tractar el tema de l'agricultura sostenible, visitants la Marcona i Sant Patrici. Els grups d'alumnes també van recórrer Ferreries i Es Mercadal on varen ser rebuts pels batles.
El darrer dia, per cloure les activitats, van baixar en bus fins a Cala Galdana i van fer una ruta en caiac fins a Macarella. Tot plegat, una aventura darrera una altra entre nous amics.