TW
0

Per tal d'apropar els infants a la natura i, concretament, al medi que els envolta, el camp menorquí –en les seves dues vessants, la ramadera i l'agrícola-, s'intenten desenvolupar a la nostra escola projectes científics que puguin vincular una observació directe, pràctica, i l'assimilació de coneixements teòrics. Un d'aquests projectes, realitzats al primer cicle de primària, ha consistit, per una banda, en l'estudi en viu dins l'aula de pollets de raça menorquina, i per l'altre, en la sembra de llavors i la posterior observació del seu creixement. Aquest projecte es constituïa en el fil conductor de les unitats didàctiques de "Els animals" i " Les plantes".
Això s'ha fet possible gràcies a un Departament de Ciències dinàmic i il·lusionat, uns tutors col·laboradors i a uns alumnes de primer cicle engrescats amb el projecte.
Els pollets arribaren a l'escola un divendres de la mà de la professora de ciències. Tenien tres dies i provenien de Sa Granja de Maó. Varen arribar ja dins d'un receptacle digne de reis i molt didàctic: era un caixó de metacrilat, on els nens podien veure els pollets des de qualsevol angle.
La tarda acabava amb una presentació de fotografies dels animals que veuríem a la propera visita a "Sa Granja".
Els pollets, dins les classes, creixien per moments, i el color negre ja quasi era uniforme. Els galls ja es diferenciaven de les gallines -eren més grans i tenien més cresta-. Tots i cadascun dels nens i nenes de l'escola van assistir al procés de creixement amb aquella mescla d'innocència, sorpresa i exaltació que només quan tenim sis, set o vuit anys podem experimentar.
Al mes d'abril varem visitar "Sa Granja" de Maó, una escola per a tots els que volen ser pagesos, grangers o hortolans, i allà ens van explicar amb tot detall què feien, quines activitats portaven a terme i quines utilitats pràctiques tenia tot plegat. Amb molta paciència i il·lusió, ens mostraren tots els animalets de què disposen: vaques frisones i vaques menorquines, bens, gallines, galls i pollets de raça menorquina, vedells i un cavall. Així com, també, van explicar-nos la maquinària necessària per a la producció de llet i l'apartat de pollets nounats. Després varem passar als planters ecològics i com s'havia de produir la seva sembra.
La visita va ser un èxit i els nens s'ho passaren molt i molt bé.
Finalment, i ja a l'escola, varem sembrar damunt cotó, llavors de cereals i lleguminoses –per tal d'aprendre a distingir els dos tipus de fulla- i, dins terra, llavors de mongetes -per posteriorment sembrar-les al que serà el nostre futur hort escolar-. Un altre cop, els nens i nenes van assistir al meravellós espectacle de veure créixer un ésser viu gairebé del no res!
D'aquesta manera, la nostra escola tracta de lligar l'aprenentatge dels nens amb la vivència directa dels coneixements i el contacte amb el món natural. Perquè com deia Michel de Montaigne, "Un nen no és una ampolla que s'ha d'omplir, sinó un foc que es precís encendre".