TW
0

Tal com ens explicaven els alumnes de 2n de Batxillerat de Ferreries, la de Sociologia és una assignatura força interessant en la que hom ha d'esdevenir, com a bon sociòleg, una espècie de voyeur, d'observador, de la societat que pretén estudiar. Fa quatre anys que a l'IES Biel Martí s'oferta aquesta matèria optativa als estudiants i l'objectiu principal és que la feina realitzada els sigui útil per entendre i analitzar la societat, aprenent les mateixes tècniques que empren els sociòlegs de professió.
A principi de curs es va treballar sobretot la part teòrica de la matèria, però els alumnes de Josep M. Foguet han passat bona part de l'any preparant el treball de recerca que han entregat com a cloenda. Per preparar-se, expliquen els al·lots i les al·lotes, un dia insòlit van anar a fer la classe a un bar del poble. La seva missió, aprendre a observar com a autèntics sociòlegs. Els alumnes han après a fer entrevistes, i enquestes, i a treure conclusions de les dades recollides.
Dividits en petits grups, els joves podien escollir tema per al seu treball de recerca. Les feines finals han tractat qüestions de molta actualitat i transcendència no només per als joves, sinó també per als adults.
Temes dels treballs
"Existeix l'amor a primera vista?", expliquen les alumnes a les conclusions d'aquest treball que "nosaltres partíem d'uns tòpics o d'uns prejudicis previs, és a dir, que teníem una idea del que la gent respondria. Però a mesura que fèiem el buidatge ens vam adonar que això dels tòpics no era igual a la realitat, ja que les opinions eren diverses i dins d'aquesta diversitat, depenent del sexe i l'edat, també variaven força"
"L'impacte de les drogues a la societat", és un altre dels temes tractats, on els alumnes destaquen, que una volta analitzats el comportaments i els hàbits, és entre els al·lots i no les al·lotes el major nivell de tolerància i que "el major risc és la visió de normalitat que tenen els joves pel que fa a les drogues".
Un altre dels treballs, que tracta "La percepció dels joves sobre la sexualitat" diu "A l'hora de fer les preguntes tant de les enquestes com de les entrevistes vam haver de pensar molt bé què demanàvem perquè el que volíem aconseguir era una perspectiva general de la sexualitat en els joves, no només el coneixement que tenen sobre mètodes i malalties, sinó també la seva actitud davant del tema".
"L'avortament, els conflictes i la llei" també ha estat un dels temes de recerca i d'anàlisi, amb el qual les alumnes han aprofundit en la llei i han cercat totes les opinions. "L'inici del treball va coincidir amb l'aprovació de la nova llei i ens va donar moltes possibilitats de fer preguntes sobre aquesta legislació. També hem tingut l'oportunitat d'entrevistar-nos amb persones importants i ens ha estat possible conèixer els punts de vista de la política, de la sanitat i de l'Església, que en realitat disten una mica del que pensa la gent".