TW
0

E l collage li ha ampliat les mires creatives?
Bé, tot parteix de la necessitat d'un canvi, ja fa temps que vaig deixar de pintar en el sentit més tradicional i vaig substituir els pinzells per les tisores i el cúter. El que no sabia (mai ho sabem!) és que el collage, els papers retallats, em portarien a buscar més enllà per intentar fugir de la representació estàtica. En aquest sentit, sí que m'ha obert mires i el vídeo potser me'n obrirà de noves, ja veurem.

Arran de deixar la pintura tradicional, troba que la seva obra ha guanyat en vida?
A partir d'aleshores penso els quadres de manera diferent, i tinc la necessitat que la peça no acabi només amb el quadre en sí, sinó que l'acompanyi el vídeo on puc incorporar un element que em sembla essencial en un obra, el temps. Però també la música per definir una mica més el ritme i l'atmosfera. Aquest projecte em fa molta il·lusió perquè és de Nico Roig, un amic músic que ha creat una peça especialment per aquest quadre.

Com s'endinsa dins l'stop-motion?
Casualment, a vegades vaig fotografiant els quadres a mida que vaig fent i un dia el subtil moviment d'un paper em cridà l'atenció. Així que em disposo a jugar amb la mobilitat de la matèria i ja no me'n puc resistir, un "coup de foudre" diria. I bé, m'apassionen les pel·lícules dels inicis de l'animació, Winsor McCay, per exemple, té unes pel·lícules molt senzilles però al·lucinants.

Com li arriba el suggeriment de participar al Mèdit-Art?
A la primera edició del Festival Mèdit vaig proposar un logo en el que la imatge era un zoòtrop, un aparell que s'utilitzava als inicis del cinema per crear certa il·lusió de moviment. En aquell moment ja estava començant a pensar en animar una mica els quadres i trobava que aquest tipus d'animació més senzilla encaixava bé amb la meva obra així que he anat enviant els vídeos que he anat fent a Mèdit i aquest últim van pensar que quallava amb la mostra.

Es sent orgullosa de ser l'única artista arrelada a l'Illa que hi participa?
Orgullosa, no. Estic contenta de ser-hi, tot i que no penso que el que faci sigui vídeo-art exactament, però si el comissariat ho creu, jo encantada! Encara no he trobat el nom que ho defineixi i quan el trobi potser ja no estaré fent vídeos. Si d'alguna cosa estic orgullosa és que a Mèdit-Art presentem obres tres noies, quasi la meitat, no està malament i costa que passi!

Parli'ns de "El somni de les mars profundes".
"El somni de les mars profundes" o "Somni oceànic" (nom que consta en els crèdits) és només un títol. Si hagués d'explicar tot el m'ha passat pel cap quan feia aquest quadre-vídeo no acabaria mai. Però sempre s'ha de posar un títol, o açò diuen... Els somnis també són tot allò que ens passa pel cap i a vegades és tan profund que no ho sabem explicar.

És també aquest el seu somni?
Podria ser, sí. De fet provo de fer quadres a veure si la gent percep alguna cosa i em resol els meus dubtes. Prefereixo les lectures dels altres, són més precises, el sentit que jo dono als meus quadres va canviant.

Què espera d'aquest Mèdit-Art?
Espero amb moltes ganes veure les peces seleccionades de Loop i Hamaca per a Mèdit-Art, són dos referents imprescindibles del vídeo-art més punter i el Roser és un lloc ideal. També desitjo que Menorca rebi bé aquestes propostes i tinguin continuïtat. A veure si a la llarga l'Illa pot tenir a l'abast mostres d'aquest estil que ara per ara no queda més remei que buscar fora.

A l'agost continuarà amb el vídeo-art a la galeria Artara de Maó, quins conceptes nous hi trobarem allà?
Encara estic acabant l'exposició, així que no vull concretar massa, a última hora sempre hi ha canvis. El que sí que puc dir és que estic intentant que la mostra sigui un pèl més dinàmica, amb algun vídeo més, però la resta no m'atreveixo a dir-ho perquè no depèn només de mi.