TW
0

No dubta ni un moment. Després d'un breu recorregut per les dues sales del rebedor de la Rectoria de Ferreries, Pilar Perdices tria les obres que exposarà al públic en la propera edició de Fosquets d'Art: tres originals de gran format pintats damunt loneta a finals de la dècada dels noranta.

Està encantada amb l'espai que li han assignat els organitzadors i, sobretot, es mostra agraïda per l'oferiment del col·lectiu Art's per poder participar en una iniciativa que li permet mantenir els lligams amb la seva illa natal. Aprofitant el seu darrer viatge a Menorca per recollir el premi del XXXIX Saló de Primavera, a mitjans de juny, Perdices va visitar Ferreries i es va reunir amb Virgínia Barber i Lluís Febrer per concretar aspectes de la seva participació a l'esdeveniment que tindrà lloc els dies 6, 7 i 8 d'agost per les cases i els carrers del casc antic del poble.

"Em sembla una gran idea la iniciativa de Fosquets d'Art", comenta durant la conversa que va mantenir amb els representats d'Arts i amb el rector Joan Febrer. "A la gent li costa entrar a les galeries –afegeix– i així és una bona manera de difondre l'art". En relació precisament a les galeries i als mercats d'art, Pilar Perdices considera necessari no deixar-se portar per les tendències del moment. "L'art s'ha de sentir", afirma l'artista que, al llarg de la seva trajectòria professional, confessa haver pintat en funció de les circumstàncies vitals: de les ganes, de les condicions físiques, de l'humor, damunt tela, paper, cartró, fent gravats... Avui és una artista reconeguda que ha exportat per tot el món i que compta amb obra a col·leccions privades de Suècia, Estats Units, Mèxic o Finlàndia, entre moltes altres, i amb un gran bagatge d'exposicions col·lectives i individuals.

"La llum de Menorca és molt especial. El mar li dóna aquesta claror especial. Avui matí pensava que em recordava Venècia", explica Perdices, asseguda a l'entrada de la Rectoria mentre fulleja la prova del tríptic de Fosquets d'Art 2010. "Si passés una temporada aquí a l'Illa, agafaria el cavallet i pintaria figuratiu. Et fa ganes quan estàs a un lloc natural com aquí. Reproduiria la llum, com Velázquez, a la matinada, quan encara no ha sortit el sol", explica la pintora. "De fet, no he renunciat mai a pintar figuratiu, un art que ara està acceptat com a modern però que requereix d'una base, una cultura per poder reconèixer una obra figurativa de qualitat", afegeix.

Els inicis de Pilar Perdices a principis dels anys seixanta estan marcats per la pintura figurativa i és a partir dels anys setanta quan l'abandona per iniciar-se en un estil "abstracte" que ha marcat la seva obra fins a dia d'avui. A la recerca del seu propi camí plàstic, l'artista mostra en cada obra la necessitat d'anar més enllà de l'estètica per mostrar un sentit més profund. En l'obra de Pilar Perdices no hi ha res improvisat.

Preparant una propera exposició que s'inaugurarà l'octubre a Sant Just Desvern, l'artista menorquina no sap encara si podrà participar personalment a Fosquets d'Art degut a uns compromisos previs amb uns amics de Galícia on ha de passar-hi uns dies aquests estiu per deixar la seva empremta artística en una de les parets de la seva casa pairal. "Per poc que pugui, estaré aquí amb tots voltros per viure Fosquets d'Art", va assegurar durant la seva visita.