TW
0

Encara que sembli rar, el mountain-bike és l'inici de la nova proposta de Jaume Bagur (Ciutadella, 1970). La seva amistat amb el fotògraf Kike Cardona (es Mercadal, 1971), -lligada per l'afició d'ambdós al ciclisme en ruta- derivà en qüestió de dos anys en la il·lusió de fer un projecte conjunt. El resultat és "Costes i escostes", la mostra amb la que Bagur triomfa actualment a la galeria Vidrart de Ciutadella.

El pintor connecta el seu reconegut simbolisme de mar i veles amb les instantànies captades en els darrers anys per la càmera de Cardona. "He volgut duu l'instant precís de les imatges d'en Kike a la meva pintura", explica. El fotògraf presentà a Bagur una selecció prèvia de 200 obres captades amb la seva Nikon durant el seu habitual circuit esportiu per la costa de Menorca. D'aquestes, diu, "en Jaume ha fet la interpretació lliure i pictòrica".

La composició dels dos mitjans artístics no deixa de ser curiosa, ja que l'espectador pot observar la variació de traç, de lluminositat i fins i tot dels elements amb els que Bagur treballa la seva tècnica mixta damunt tela.

En qüestió de pocs dies el públic s'ha fet amb gran part dels quadres del pintor, valorat des de fa uns anys per la crítica. Els motius mariners dibuixats de manera esquemàtica -amb les línies justes- i el domini dels blaus no passen desapercebuts. Explica Pere Català a l'escrit-presentació de l'exposició com Bagur és amb les seves pinzellades capaç de transmetre tant "la pau i la serenor com la força i la fúria dels elements". D'ell també afirmen que "possiblement va aprendre a navegar abans que a caminar", la qual cosa li dóna a cada obra l'esperit de qui assegura haver viscut al mar cada una de les situacions presentades.

Cal esmentar, la història escrita de Sergi Cleofé per a l'ocasió: "La fugida". Tot en conjunt una fusió cultural exquisida.

Costes i escostes de Jaume Bagur amb la col·laboració fotogràfica de Kike Cardona,
a la galeria Vidrart de Ciutadella fins el proper dia 12.
www.vidrart.net