TW
0

Sempre es diu allò de "qui té un amic té un tresor". Tal vegada a partir d'ara haurem de dir també "i una assegurança de vida", i és que segons es va publicar el passat mes de juliol a la revista "PLoS Medicine", un equip d'investigadors dels EUA ha analitzat la influència de les relacions socials sobre la mortalitat. Es volien estudiar les conseqüències que pot tenir un aïllament excessiu en les persones, i per fer-ho, es van revisar 148 treballs que ja havien analitzat prèviament factors com la integració a xarxes socials o el recolzament familiar, referents a més de 300.000 persones.

Els resultats de les avaluacions dutes a terme pels científics de les universitats Brigham Young de Utah i Carolina del Nord són sorprenents i és que sembla ser que la repercussió sobre la salut, d'estar inclòs dins d'una bona xarxa d'amics i de recolzament familiar és similar al fet de deixar de fumar, diuen els experts. I és que aquells individus que tenien una bona vida social tenien un 50 per cent més de possibilitats de sobreviure que aquells que tenien connexions interpersonals insuficients. Segons les dades, la influència negativa de la falta de relacions socials sobre la salut és major que la que poden tenir la inactivitat física o l'obesitat, que tant preocupen en l'actualitat.

Tot i ser conscients que calen altres investigacions que profunditzin en el tema, l'entusiasme dels científics davant els resultats es feia evident. "Els metges, els professionals sanitaris i els educadors tenen en compte factors de risc com el tabaquisme, la dieta i l'exercici. Les dades que presentam aporten raons de pes per afegir les relacions socials a la llista" diuen els autors de l'estudi.

Diuen els investigadors, que "les relacions socials es relacionen amb pràctiques més saludables i amb determinats processos psicològics. Tanmateix, aquests factors no expliquen del tot la influència de les interaccions sobre la salut". És evident que existeixen altres factors biològics que hi jugen papers determinants.

Tot plegat, ve a confirmar quelcom que tots podem comprovar i viure dia a dia, que tenir amics i família ens fa feliços i desplega al nostre voltant un món de seguretat i de confort.