TW
0

El curs passat va acabar al CP Fornells amb una alegria. Els alumnes de segon cicle que s'havien presentat al concurs convocat per la línia editorial Jóvenes Escritores, havien estat tots seleccionats per formar part del llibre "Relatos Breves 2010-España II", una publicació que veu la llum demà, dia 30 de setembre, i que arribarà al centre educatiu en un termini màxim de trenta dies. Els alumnes van rebre abans d'anar-se'n de vacances, un diploma de "Joven Autor" per hom, testimoni de l'experiència i reconeixament de la bona feina a la vegada.

El propòsit de la convocatòria de "Jóvenes Escritores", adreçada a totes les escoles de l'Estat, és el de fomentar la lectura i l'escriptura entre els fillets i les filletes, mostrar el gust per la literatura i fer-ho a través de la participació personal, donant l'oportunitat de veure publicades les obres a les antologies que recullen les millor feines de tota Espanya. Els textos seleccionats ho són responent a criteris d'expressió, d'estil, d'imaginació i també de bon ús de la llengua. Es tenen en compte l'edat de l'alumne i el nivell dels altres participants. Per tant, el jurat del concurs valora la creativitat i la forma, sense tanmateix establir cap altra norma, que la d'haver d'ajustar-se al nombre màxin de 72 paraules. Els drets d'autor queden en propietat de l'autor. I la publicació del llibre, no la condiciona el volum de vendes.

El concurs premia els tres millors centres educatius, i dóna a escollir entre cinc premis: dos toms de la darrera edició de la nova gramática de la lengua española de la Real Academia, sis toms de la col·lecció Mi primer Larousse, sis jocs educatius informàtics de la col·lecció de Pipo, una càmera fotogràfica o una video càmera i un premi de 250 euros.

Els relats dels alumnes
La majoria dels alumnes de Fornells, s'han inspirat en l'entorn més immediat per inventar les seves històries. De fet, el molí que hi ha davant l'escola ha estat el punt de partida de dos relats diferents. Als seus textos hi surten la mar, els pescadors, els paisatges, la família… però també, fades, morts-vivents, i personatges de l'imaginari popular. Vuit històries carregades de fantasia i d'imaginació, ben escrites.

Tal com ens expliquen el tutor, Diego Riera, i la directora del centre, Eulàlia Truyol, l'escriptura i l'expressió tenen molta importància en la feina que amb els alumnes se fa a l'escola. La revista del centre, "La Mola que mola", és un dels projectes que posen de manifest aquesta feina. D'entre tota l'oferta educativa i cultural que l'any passat van rebre al CP Fornells, el claustre va decidir participar al concurs de Jóvenes Escritores, animant els alumnes a crear les seves pròpies històries. Els fillets i les filletes van pensar en els arguments, se van endur les idees per escriure-les a casa, i de tornada a l'escola van corregir les faltes d'ortografia abans d'enviar-les al concurs. El resultat ha estat fantàstic, diu la directora, "esperam que aquest èxit faci participar més alumnes en futures convocatòries de concursos creatius".

Alumnes seleccionats per Jóvenes Escritores
Judit Quero Abad
Alba Llull Coll
Sophie Coughlan Coll
Joshua Coll Tulloch
Marc Triay Fernández
Lluís Triay Moll
Alex Janer Triay
Aida Coll Alés

Es molí
Había una vez dos niños que entraron en un molino jugando. De repente dos niñas con dos perros muy grandes llegaron al molino. Uno de los perros se soltó y mordió a Luis en la pierna. Marcos se fue corriendo al otro lado del molino y muy asustado se cayó al suelo. En ese momento llegó el dueño del molino, cogió a los perros y salvó a los niños.
Aida Coll Alés

Peppa y el ratoncito Pérez
Peppa estaba comiendo con su familia. Un diente de Peppa cayó sobre su plato. Peppa dijo: "¿qué es esto?" "¡es tu diente!" dijo su padre. "Peppa" dijo su mamá "si lo pones debajo de tu almohada, el ratoncito Pérez vendrá". Peppa esperó y esperó pero creía que no vendría y se durmió zzzzzzzz. Por la mañana Peppa miró debajo de su almohada. Había un euro "¡Bien!" El ratoncito Pérez había venido.
Sophie Coughlan Coll

La noche de terror
Había una vez un niño que quería explorar una iglesia muy antigua. Vio un cartel que ponía "no entréis que hay muertos vivientes". El niño se fue al pueblo y avisó, "No vayáis a la iglesia porque hay muertos vivientes". El pueblo se fue a la iglesia subiendo unas escaleras. Por una puerta salió un muerto viviente que mató a todo el pueblo grande. Y al poco tiempo la iglesia se derrumbó.
Lluís Triay Moll

El hada curativa
Un día un hada estaba en su casa y de repente vino un conejo y dijo:
–La ardilla se ha roto la patita jugando.
-¡Pues vamos rápido!
Cuando llegaron le dijo al conejo:
-Ve a buscar dos palos, unas hojas y unos hilos.
-Vale. Dijo el conejo.
Cuando estuvo allí, el hada le puso las hojas, los palos y los ató a la patita. Después de mucho tiempo la ardilla estuvo bien.
Alba Llull Coll

El amanecer
Una mañana Juan se fue a la playa y estaba amaneciendo. Los primeros rayos de sol iluminaron el cielo, la gaviotas empezaron a salir y en el horizonte se empezaban a ver cómo regresaban los pescadores después de recoger sus redes. Juan decidió acercarse hasta el puerto para ver cómo sacaban el pescado, y entonces decidió que para comer haría pescado a la plancha y una ensalada. Fue muy saludable y sabroso.
Judit Quero Abad